Buget de un milion de lei pentru un serviciu al Consiliului Județean Vrancea cu un singur angajat:Adrian Vrabie
Consiliul Județean Vrancea, condus de Marian Oprișan a alocat Serviciului Public Județean Salvamont, pentru anul în curs,un buget de 1.010.000 lei. Suma este foarte mare, având în vedere că serviciul funcționează cu un singur angajat, directorul Adrian Vrabie.Șeful Salvamont este fratele lui Cătălin Vrabie,unul dintre liderii locali ai PSD,cumătrul Ralucăi Dan, mâna dreaptă a baronului PSD.
Salvamont a fost înființat în 2010 și, conform prezentării de pe site-ul CJ, are ca obiect de activitate patrularea pe traseele montane, asigurarea permanenţei la punctele şi refugiile Salvamont, căutarea persoanelor dispărute, salvarea și acordarea primului ajutor medical turiștilor, transportul accidentaţilor sau al bolnavilor la urgenţă sau la locul de unde pot fi preluaţi de echipaje medicale.
În anul în curs, activitatea serviciului condus de Vrabie tinde către zero, lucru de care putem să ne dăm seama din analiza Contului de execuție bugetară încheiat de CJ la 31 martie. Conform cifrelelor aferente primei părți a anului, Salvamont a consumat 44.200 lei, ceea ce, exprimat în procente, reprezintă 4,37% din totalul alocat. Repartizând suma pe cele trei luni, constatăm că serviciul a cheltuit 14.733 lei lunar, reprezentând plățile făcute cu salarizarea unicului angajat.
Prin comparație, Biblioteca Județeană „Duiliu Zamfirescu“ are un buget de numai 1.973.000 lei,deși derulează o activitate mult mai complexă cu 45 de angajați. În primul trimestru, Biblioteca a cheltuit 366.953 lei, aproape 20% din alocarea ce i-a fost repartizată.
Salvamont participă la salvarea turiștilor prin…telefon
Munții Vrancei nu sunt nici foarte înalți și nici prea dificil de parcurs astfel că, anual, potrivit statisticilor, numărul incidentelor cu turiști rătăciți ce necesită ajutor nu depășește cinci sau șase cazuri. De salvarea lor se ocupă, de regulă,jandarmii montani sau angajații Parcului Natural Putna.
Până în prezent, în 2016, au fost înregistrate două cazuri de persoane rătăcite
în , cel mai frecventat traseu turistic.Primul caz a avut loc pe 1 mai, când doi tineri au apelat serviciul de urgență 112, în jurul orei 21.30 și au fost recuperați câteva ore mai târziu de jandarmi.
Al doilea incident s-a petrecut la începutul acestei luni, în aceiași regiune când doi băcăuani s-au rătăcit de grup și au sunat la 112.Au fost găsiți de aceiași jandarmi montani, după aproximativ trei ore de căutări.Fiind o acțiune de week-end, când se înregistrează cel mai mare aflux de turiști în zonă, reprezentantul Salvamont s-a implicat activ și a participat la căutări alături de jandarmi… prin telefon.
Turiștii salvații au reclamat lipsa marcajelor de pe trasee,arătând că din această cauză s-au pierdut de ceilalți. Marcarea traseelor montane este atribuția Salvamont și singura care îi justifică existența și, după cum se vede, Vrabie nu reușește s-o finalizeze.
Or, având în vedere modul defectuos în care își desfășoară activitatea, alocarea unui buget anual de un milion de lei pentru Salvamont,este complet nejustificată. Cu atât mai mult cu cât personajul respectiv nu se află în zonă atunci când este nevoie.
Adrian Vrabie își plagiază propriile rapoarte de activitate
Dacă la intervențiile specifice,reprezentantul Salvamont lipsește, în schimb, este extrem de activ pe hârtie. În rapoartele de activitate pe care le depune anual, el se laudă cu o activitate foarte intensă, de fiecare dată aceiași.Dacă cineva este interesat să afle cu ce s-a ocupat Salvamont Vrancea și șeful său în cei șase ani de la înființare este de ajuns să lectureze un singur asemenea raport, indiferent din ce an este datat.Informațiile se repetă până la virgulă, documentele fiind copiate,în proporție de aproape 100%unul după celălalt.
Activitatea Salvamont constă în participări la diverse consfătuiri anuale și seminarii, patrulări, achiziții de echipamente, cursuri de pregătire plătite din bani publici pentru Vrabie și prietenii săi și în acțiuni de marcare a traseelor.În mod foarte ciudat, în fiecare raport,Vrabie se plânge de același lucru, că nu poate opri distrugerea indicatoarelor turistice care ar fi luat proporțiile unui „fenomen“. Din cele relatate de el, reiese că în Munții Vrancei ar opera adevărată brigadă mafiotă care urmărește să ducă turiștii în eroare și căreia poliția, jandarmii, SRI, DNA etc. nu-i pot face față:
„Constatăm că daunele asupra marcajelor de pe lungimea traseelor continua și din păcate nu avem o soluție pentru a stopa acest fenomen. Este regretabil faptul că mare parte din eforturile noastre sunt în zadar în ceea ce privește poziționarea de săgeți de direcționare, panouri de informare etc. Acestea sunt furate sau distruse de către persoane necunoscute.Ducem o luptă continuă cu vandalismul din zona montană“.
Adrian Vrabie, vânător și investitor în turism
Pasionat de vânătoare,Adrian Vrabie este un investitor particular de succes în turism. Cu 200.000 de euro, o finanțare europeană acordată de GAL „ValeaRâmnicului“,și-a construit o pensiune agroturistică în Poiana Cristei,pe unul din fondurile de vânătoare administrate de fratele său. Terenul i-a fost concesionat, pe 49 de ani, de primăria condusă de pesedistul Vlad Petruș,pentru modica sumă de 2.000 de lei anual.
GAL „Valea Râmnicului“ a fost înființat și este controlat de fostul viceprimar al municipiului Focșani, găsit incompatibil de ANI, Gabriel Necula, finul de cununie al lui Cătălin Vrabie.
Soția lui Cătălin, Corina Vrabie, a beneficiat de o altă finanțare, tot printr-un GAL controlat de Necula, pentru construcția unei pensiuni în comuna Nămoloasa (Galați).
(Ionel Sclavone)