Politică

Buget de un milion de lei pentru un serviciu al Consiliului Județean Vrancea cu un singur angajat:Adrian Vrabie

Ionel Sclavone
29 aug 2016 15122 vizualizări
Consiliul Județean Vrancea a alocat Serviciului Public Județean Salvamont pentru anul acesta un buget de cheltuieli de 1.010.000 lei.Serviciul funcționează cu un singur angajat, Adrian Vrabie, fratele cumătrului Ralucăi Dan, mâna dreaptă a baronului Marian Oprișan. Prin comparație, Biblioteca Județeană, care are o activitate mult mai complexă și unde lucrează 45 de persoane, a primit o alocație de doar 1,9 milioane de lei. Deși beneficiază de un buget impresionant, Salvamontul este absent în teren. De turiștii rătăciți se ocupă doar jandarmii șiangajații Parcului Natural Putna.În asemenea cazuri,deși prezența sa este reclamată la fața locului, reprezentantul Salvamont se limitează la a da consultații telefonice. Adrian Vrabie este foarte activ, în schimb, în rapoartele de activitate pe care și le plagiază de la un an la altul.

 

Consiliul  Județean   Vrancea, condus de Marian Oprișan a alocat   Serviciului Public Județean   Salvamont, pentru   anul   în curs,un   buget de 1.010.000 lei. Suma este   foarte mare, având  în   vedere   că   serviciul   funcționează cu un singur   angajat, directorul Adrian Vrabie.Șeful  Salvamont   este   fratele   lui   Cătălin   Vrabie,unul   dintre   liderii  locali  ai PSD,cumătrul   Ralucăi Dan, mâna   dreaptă a baronului PSD.


Salvamont  a fost   înființat   în 2010   și, conform prezentării de pe site-ul  CJ, are ca obiect de activitate   patrularea  pe   traseele montane, asigurarea   permanenţei la punctele  şi   refugiile   Salvamont, căutarea   persoanelor   dispărute, salvarea  și   acordarea  primului  ajutor medical turiștilor, transportul   accidentaţilor  sau al bolnavilor la urgenţă  sau la locul de unde pot fi preluaţi de echipaje   medicale.

În  anul  în curs, activitatea   serviciului   condus   de Vrabie   tinde  către zero, lucru de care putem   să ne dăm   seama din analiza   Contului de execuție   bugetară  încheiat de CJ la 31 martie. Conform cifrelelor  aferente   primei   părți a anului, Salvamont a consumat 44.200 lei, ceea   ce, exprimat   în   procente, reprezintă 4,37% din totalul   alocat. Repartizând   suma   pe   cele   trei  luni, constatăm  că   serviciul a cheltuit 14.733 lei lunar, reprezentând   plățile   făcute cu salarizarea   unicului    angajat.

Prin   comparație, Biblioteca   Județeană „Duiliu  Zamfirescu“ are un buget de numai 1.973.000 lei,deși   derulează o activitate   mult   mai   complexă cu 45 de angajați. În   primul   trimestru, Biblioteca a cheltuit 366.953 lei, aproape 20% din alocarea ce  i-a fost   repartizată.


Salvamont   participă la salvarea   turiștilor   prin…telefon


Munții   Vrancei nu sunt  nici   foarte   înalți  și   nici   prea   dificil de parcurs  astfel  că, anual, potrivit   statisticilor, numărul   incidentelor cu turiști   rătăciți   ce   necesită  ajutor nu depășește  cinci   sau   șase   cazuri. De salvarea   lor   se ocupă, de regulă,jandarmii  montani   sau   angajații   Parcului Natural Putna.


Până  în   prezent, în 2016, au fost   înregistrate   două   cazuri de persoane  rătăcite  

în , cel  mai   frecventat   traseu   turistic.Primul  caz a avut   loc   pe 1 mai, când   doi   tineri au apelat   serviciul de   urgență 112, în   jurul   orei 21.30  și au fost  recuperați   câteva ore mai   târziu de jandarmi.

Al doilea incident s-a petrecut la începutul   acestei   luni, în   aceiași  regiune   când  doi  băcăuani s-au rătăcit de grup   și   au sunat la 112.Au fost   găsiți de aceiași  jandarmi  montani, după  aproximativ   trei ore de căutări.Fiind o acțiune de week-end, când se înregistrează  cel  mai mare aflux de turiști  în   zonă, reprezentantul   Salvamont s-a  implicat  activ   și a participat la căutări  alături de jandarmi… prin   telefon.

Turiștii   salvații au reclamat   lipsa   marcajelor de pe   trasee,arătând  că   din această  cauză s-au pierdut de ceilalți. Marcarea   traseelor montane este   atribuția  Salvamont  și  singura care  îi   justifică   existența   și, după cum se vede, Vrabie nu reușește s-o finalizeze.

Or, având  în vedere  modul  defectuos   în care își   desfășoară   activitatea, alocarea   unui  buget  anual de un   milion de lei pentru   Salvamont,este    complet   nejustificată. Cu atât  mai   mult cu cât   personajul   respectiv   nu se află   în    zonă   atunci   când    este   nevoie.

Adrian Vrabie   își   plagiază   propriile   rapoarte de activitate

Dacă la intervențiile   specifice,reprezentantul   Salvamont   lipsește, în   schimb, este   extrem de activ   pe   hârtie. În   rapoartele de activitate   pe care le depune   anual, el se laudă cu o activitate   foarte   intensă, de fiecare   dată   aceiași.Dacă   cineva   este   interesat   să afle cu ce s-a ocupat  Salvamont   Vrancea  și   șeful   său   în  cei   șase   ani de la înființare   este de ajuns   să   lectureze un singur   asemenea   raport, indiferent din ce an este    datat.Informațiile se repetă   până la virgulă, documentele   fiind   copiate,în   proporție de aproape 100%unul  după    celălalt.

Activitatea   Salvamont   constă   în   participări la diverse consfătuiri   anuale   și   seminarii, patrulări, achiziții de echipamente, cursuri de pregătire   plătite din bani   publici   pentru   Vrabie   și    prietenii   săi și   în    acțiuni de marcare a traseelor.În mod foarte    ciudat, în   fiecare   raport,Vrabie se plânge de același   lucru, că nu poate   opri distrugerea   indicatoarelor   turistice care ar fi luat   proporțiile   unui  „fenomen“. Din cele   relatate de el, reiese  că  în  Munții  Vrancei  ar opera adevărată  brigadă  mafiotă care urmărește   să  ducă   turiștii  în  eroare   și   căreia   poliția, jandarmii, SRI, DNA etc. nu-i pot face față:

„Constatăm   că   daunele  asupra   marcajelor de pe  lungimea   traseelor continua și din păcate nu avem o soluție   pentru a stopa  acest   fenomen. Este regretabil   faptul   că mare parte din eforturile   noastre   sunt   în   zadar  în   ceea  ce   privește   poziționarea de săgeți de direcționare, panouri de informare etc. Acestea   sunt   furate   sau   distruse de către   persoane   necunoscute.Ducem o luptă   continuă cu vandalismul din zona montană“.


Adrian Vrabie, vânător   și   investitor   în  turism

Pasionat de vânătoare,Adrian Vrabie   este un investitor particular de succes   în   turism. Cu 200.000 de euro, o finanțare   europeană   acordată de GAL  „ValeaRâmnicului“,și-a construit o pensiune   agroturistică   în Poiana Cristei,pe   unul din fondurile de vânătoare administrate de fratele   său. Terenul   i-a fost    concesionat, pe 49 de ani, de primăria   condusă de pesedistul Vlad Petruș,pentru   modica   sumă de 2.000 de lei anual.


GAL „Valea   Râmnicului“ a   fost   înființat   și   este   controlat de fostul   viceprimar al municipiului   Focșani, găsit   incompatibil de ANI, Gabriel Necula, finul de cununie al lui   Cătălin   Vrabie.

Soția   lui  Cătălin, Corina Vrabie, a beneficiat de o   altă   finanțare, tot printr-un GAL controlat de Necula, pentru   construcția   unei   pensiuni  în  comuna  Nămoloasa (Galați).

(Ionel Sclavone)

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 8

Adaugă comentariu
scarbit, acum 2348 zile, 6 ore, 43 minute, 23 secunde
Nepotism marca psd. Numai idioti si submediocritati. Exemple de scursuri inrudite,capuse la banul public si care lucreaza in sistemul public datorita relatiilor si superinteligentei de care dau citeste integral
Sorin, acum 2348 zile, 13 ore, 40 minute, 28 secunde
De idioti e tara plina! Mai grav e cand li se da posibilitatea sa fie lideri de opinie, scriind la gazeta. Din pacate avem din ce in ce mai multi asa-zisi "ziaristi", care nu fac altceva citeste integral
salvamontistul de serviciu, acum 2348 zile, 8 ore, 54 minute, 21 secunde
Prin urmare, e normal ca din bugetul public al judetului Vrancea sa se toace 1 (unul) milion lei pentru salariul unui pitifelnic , sef peste o institutie fantoma care nu exista de facto ? Ai si tu citeste integral
contribuabilul, acum 2348 zile, 13 ore, 46 minute, 35 secunde
alegerea lui oprisan de fiecare data se datoreaza prostiei care zace in electorat.sa ma iertati dragi alegatori ptr.ce am scris, dar nu vad cum altfel un troglotit cu facultati facute pe prispa , citeste integral
George, acum 2348 zile, 15 ore, 45 minute, 15 secunde
Se pare ca autorul nu se prea pricepe la specificul si situatiile des intalnite pe traseele montane din Romania. Toate serviciile Salvamont din tara se confrunta cu vandalismul marcajelor montane citeste integral
kkk, acum 2348 zile, 2 ore, 56 minute, 18 secunde
avem v'o 2-3 trasee, macsim. salvamontul vrancean e useless, sa fim seriosi. pe de alta parte, aia care citesc pot fi periculosi... ar putea sa vada realitatea. personal, as directiona banii citeste integral
co-co, acum 2348 zile, 15 ore, 21 minute, 51 secunde
Si când vad ca sar hienele ca George numai asa sa mai justifice din matrapazlacurile hotilor din Vrancea imi vine sa strig in gura mare cum dracu DNA-ul sta si nu-i infunda odata. Astept momentul si citeste integral
George, acum 2348 zile, 12 ore, 58 minute, 34 secunde
Ai habar de cum functioneaza si de procedurile ISU? Dar pe munte ai fost sa faci si altceva decat gratar? In comentariul meu am vrut doar sa sesizez cateva aspecte neadevarate din articol. De la citeste integral
, acum 2348 zile, 11 ore, 36 minute, 14 secunde
Ia lumineaza-ne tu cu acele aspecte neadevărate. Este neadevărat că Adrian Vrabie este un parazit care ia salariu fara sa faca nimic? Ca Salvamont exista doar pe hartie? Ca sunt niste agramati si citeste integral
Adrian, acum 2348 zile, 15 ore, 25 minute, 4 secunde
Cum sa salveze turistii cand Vrabie si-a petrecut vara pe terasa la Dance Club, in centru, ca sa-l vada toata lumea.
Georgica, acum 2348 zile, 15 ore, 28 minute, 31 secunde
In concluzie, autorul are dreptate ca Salvamontul nu-si justifica bugetul de un milion de lei si ca a fost infiintat doar ca sa aiba Vrabie de unde sa-si ia salariul fara sa faca nimic.
ELENA, acum 2348 zile, 16 ore, 10 minute, 32 secunde
astia sunt nulitatile vrancei!!!!de la cap coada tot ce are garantat oprisan sunt de judecat si trimisi de justitie la munca silnica!confiscat averi si dat la batranii cu palmele crapate de munca!!!
,,, acum 2348 zile, 16 ore, 21 minute, 34 secunde
,,
cetateanu', acum 2348 zile, 16 ore, 25 minute, 11 secunde
D-nul Vrabiuta e o pasare rara.Asa micuta cum e,este protejata de vulturi,bufnite si grauri.Pasiunile pe care le poseda sunt demne, si urmeaza obiceiurile marilor oameni politici,Ceausescu,Nastase citeste integral
Vranceanu, acum 2348 zile, 16 ore, 49 minute, 59 secunde
Mafioţi, mafioţi, mafioţi, în frunte şi încurajaţi financiar de marele lor şef, Oprişan, din banii tuturor vrâncenilor, care din păcate, îl aleg, fără nici o justificare, Vă felicit citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.