PSD şi UNPR se vor ţine de mână la alegerile din 2016
Lupta politică între dreapta şi stânga de la alegerile locale de anul viitor conturează două mari tabere: pe de o parte noul PNL (format din PNL şi PDL) şi de cealaltă alianţa PSD-UNPR. Scenariul gândit în acest moment de şeful social democraţilor, Liviu Dragnea, este acela de a întâri stânga politică prin menţinerea alianţei PSD-UNPR la alegerile locale din vara anului viitor. “Am făcut declaraţii publice în care am spus că Alianţa de centru-stânga PSD-UNPR, înfiinţată mai demult, trebuie să devină mult mai importantă, să fie mult mai prezentă. Cred că, până la 1 decembrie, avem suficient timp să decidem, să negociem. După Congres, vom purta aceste negocieri. Eu cred că o participare în alegeri pe liste comune PSD-UNPR poate să fie o soluţie bună pentru că este important pentru România ca stânga să fie foarte bine conturată. Fiind amândouă partide de stânga, cred că e bine pentru sănătatea politică din această ţară”, a declarat preşedintele interimar al PSD. Dragnea a spus despre UNPR că este un partener de “nădejde”.
De unde scoate PSD un nou Bacinschi?
Aşa se face că UNPR nu va înfrunta alegerile de una singură nici în 2016, cum nu a făcut-o nici la localele din 2012. Atunci, UNPR era în barca PDL, deci pe partea dreaptă a politicii. În 2012, configuraţia Consiliului Local Focşani era aceasta: 11 aleşi PSD, 4 PNL, 4 PDL şi aliaţii şi 3 PP-DD. Acum însă, structura CL arată astfel: PSD-UNPR are 17 consilieri, din care 7 ai UNPR, PNL are 2 aleşi şi PMP-PNŢCD are alţi 2. Deşi partea stângă a CL ajunge la 17 aleşi, este greu de crezut că acest scor ar putea fi obţinut, anul viitor, în alegeri, de alianţa PSD-UNPR, social democraţii asigurându-şi la urne în jur de jumătate din mandate, din totalul celor 21 de fotolii. Pentru scorul stângii din CL Focşani va cântări greu numele candidatului la Primăria Focşani. Pentru PSD Focşani va fi extrem de greu, dacă nu chiar imposibil, să găsească un nou Decebal Bacinschi, mai tânăr, dar cu priză la electorat, aşa cum a avut-o şi foarte probabil încă ar mai avea-o edilul în funcţie, care însă între timp a căzut în dizgraţia baronului Oprişan.
Focşaniul votează dreapta, dacă are lideri
De cealaltă parte, noul PNL (PDL şi PNL) ar visa frumos dacă ar reuşi să ia 8 mandate de consilier, dacă este să adunăm consilierii liberali şi pe cei ai democraţilor din 2012. Un vis politic pe care dreapta l-a avut în perioada Alianţei DA şi care i-a blocat PSD-ului la Focşani cele două treimi la voturile importante din CL. Şi pentru liberali, poate mai mult decât pentru social democraţi, va conta omul-locomotivă, candidatul la Primăria Focşani, mai ales că primarul se va desemna din primul tur. Liberalii au un atu, pe care nu se ştie dacă îl vor păstra, acela că la alegerile prezidenţiale de anul trecut, în turul doi, Klaus Iohannis a câştigat Focşaniul în detrimentul lui Victor Ponta. Nu se ştie însă pe ce parte se vor duce voturile electoratului defunctului PP-DD, care în 2012 a produs surpriza şi a luat trei mandate de consilier. Cert este că trecerea PP-DD sub aripa UNPR nu îi mulţumeşte pe politicienii care luptau împotriva ciocoilor, iar între timp au ajuns chiar cu ei în pat. (Iulia CREŢU)