Politică

Săpunaru vrea să scoată vrâncenii din supermarketuri şi să-i aducă la produsele din piaţă

Iulia Crețu
10 mai 2015 1195 vizualizări
In acest sens, liberalii au iniţiat un proiect de act normativ de limitare a programului de lucru al marilor magazine, pentru salvarea magazinelor de cartier şi a comercianţilor din pieţele tradiţionale

Liberalii consideră că românii îşi petrec prea multă vreme la cumpărături, în marile magazine, şi prea puţin mai sunt interesaţi de produsele micilor producători. De asemenea, programul de lucru aglomerat coroborat cu facilităţile oferite de hipermarketuri, care au program prelungit, îi fac pe vrânceni, ca şi pe restul românilor, să nu mai intre în micile magazine de cartier. Concurenţa, considerată de politicieni, inegală, a dus la dispariţia multor afaceri de familie. Astfel, deputatul PNL de Dumitreşti, Nini Săpunaru, alături de colegul său Gheorghe Tinel, a iniţiat o propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare. „Prin acest act normativ susţinem revitalizarea comerţului tradiţional, prin limitarea programului de lucru al hipermagazinelor pentru următoarele considerente: limitarea va determina consumatorul român să se concentreze pentru cumpărăturile zilnice sau săptămânale în zilele lucrătoare şi în prima parte a weekendului, respectiv vineri după amiază şi sâmbăta, urmând ca pentru duminică să se reorienteze pentru familie, mişcare în aer liber, cultură etc.; din perspectiva noastră, prezenta propunere legislativă va avea efect pozitiv, pe termen lung, asupra producătorilor agricoli, prin valorificarea propriilor produse şi stimularea acestora pentru a produce şi pe viitor; se va încuraja astfel producţia agricolă naţională pentru comercianţii din pieţele agroalimentare, precum şi pentru cei ce deţin magazine mici, aceştia înregistrând o creştere a vânzărilor, fapt care va încuraja înfiinţarea de noi entităţi (P.F.A. etc.), dezvoltarea magazinelor de proximitate, noi locuri de muncă şi rezolvarea problemelor legate de şomaj; producătorul agricol va oferi produse mult mai proaspete, direct de la sursă, pe când în hipermagazine, datorită faptului că acestea se aprovizionează cu cantităţi foarte mari de produse, nu pot oferi aceeaşi calitate; se încurajează producătorul român în vederea producerii de produse autohtone de calitate care va concura cu produsele din import aflate în hipermagazine”, după cum spune Nini Săpunaru. Deputatul susţine că limitarea programului de funcţionare a marilor magazine în multe ţări ale Uniunii Europene a avut măsuri benefice, „pieţele şi târgurile locale fiind asaltate de cumpărători, iar angajaţii marilor magazine au o zi liberă pe care o petrec cu familia”, după cum se mai arată în comunicatul PNL. Propunerea legislativă este supusă dezbaterii şi se cere Parlamentului adoptarea în procedură de urgenţă. (Iulia CREŢU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.