Politică

Deputaţii PSD Nica şi Roman vor să facă nepotismul legal

Iulia Crețu
31 mar 2015 1455 vizualizări
Cei doi parlamentari de Vrancea se disting în activitatea de la Camera Deputaţilor după ce au iniţiat un proiect de lege pentru modificarea Codului Penal, de a nu mai face conflict de interese pentru funcţionarii publici care-şi angajează rudele

Tac şi fac! După acest principiu par a se ghida cel puţin doi deputaţi PSD de Vrancea, Ciprian Nica, notar păncean ales pe Colegiul Focşani, şi Victor Roman, ales în Colegiul Adjud, cel care a câştigat numeroase contracte de asfaltare prin judeţ, inclusiv la Focşani prin firma Roman Impex. Cei doi se numără printre puţinii iniţiatori ai unei modificări legislative la Codul Penal care n-ar mai cataloga drept conflict de interese angajarea, de către funcţionarii publici, a rudelor lor până la gradul II. Unii motivează că gestul este copiat după practica europeană, care însă este lipsită de gradul de corupţie ridicat ca în România. Proiectul de lege de modificare a Codului Penal, care ar permite funcţionarilor publici să-şi angajeze rudele până la gradul II inclusiv, fără a se considera a fi conflict de interese, a fost adoptat tacit, de Senat. Potrivit informaţiilor de pe site-ul Camerei Deputaţilor, cdep.ro, propunerea legislativă a deputaţilor PSD de Vrancea vrea modificarea articolelor 301 şi 308 din Legea 286/2009 privind Codul Penal. Codul Penal prevede la CAPITOLUL II – Infracţiuni de serviciu, Art. 301 - Conflictul de interese, următoarele: "(1) Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică. (2) Dispoziţiile alin. (1) nu se aplică în cazul emiterii, aprobării sau adoptării actelor normative”, după cum se arată în Codul Penal.

Viziunea pesedistă de modificare a Codului Penal

Social democraţii vrânceni vor modificare astfel: “Dispoziţiile alin. (1) nu se aplică în cazurile în care actul sau decizia se referă la următoarele situaţii:-  emiterea, aprobarea sau adoptarea actelor normative, - ocuparea de către o persoană a unei funcţii indiferent în ce modalitate şi sub ce formă se realizează aceasta,- exercitarea atribuţiilor de serviciu privind acordarea către subalterni a drepturilor legale ale acestora”, după cum au considerat deputaţii Nica şi Roman. Viziunea pesedistă de modificare a Codului Penal a primit avize negativ de la Comisia juridică şi de la Comisia pentru drepturile omului, dar şi de la Ministerul Justiţiei. Termenul de adoptare tacită a fost de 60 de zile şi s-a împlinit pe 25 martie. Alături de iniţiatorii Ciprian Nica şi Victor Roman de la PSD, au mai susţinut modificarea Codului Penal şi deputaţii Aurelian Ionescu, PC, Ion Marocico, minorităţi naţionale, şi Maron Arpad-Francisc, de la UDMR. Proiectul va ajunge în dezbatere la Camera Deputaţilor, care are calitate de cameră decizională. Reamintim faptul că deputatul Ciprian Nica este vicepreşedinte la Comisia Juridică din Camera Deputaţilor, acolo unde este coleg cu Victor Roman. Propunerea de modificare a Codului Penal gândită de Nica şi Roman nu mai putea fi consultată ieri, în format electronic, pe pagina Camerei. (Iulia CREŢU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.