Politică

Declaratii de avere modeste

Doina Ganea
17 sep 2007 1759 vizualizări
Averi modeste, declaratii de avere cu greseli gramaticale si omisiuni in administratia publica locala din Marasesti

Consiliul local al orasului Marasesti numara 17 alesi locali. Dintre acestia patru sint membri PRM, patru PSD, cinci PNL, unul PLD, unul PD si doi independenti. Cum in orasul cu 12.000 de locuitori economia a incetat sa mai "duduie" dupa 1989, nici alesii marasestenilor nu sint mai "rasariti" decit membrii comunitatii la capitolul averi si venituri personale. Citiva dintre ei se pot lauda ca au o casa de vacanta, un tractor si dezvolta o mica afacere. Declaratiile de avere si de interese ale alesilor locali, care sint publicate pe site-ul Primariei Marasesti, spre deosebire de alte site-uri de primarii din judet, care n-au catadixit sa procedeze conform legilor in vigoare, dovedesc modestia acestora. In timp ce unii dintre consilieri sint certati cu gramatica limbii romane, altii "au uitat" sa treaca in declaratiile de avere valoarea indemnizatiei pe care o ridica lunar de la bugetul local. Consilierul Constantin Beraru care este vicepresedintele local al PRM, traieste dintr-o pensie si indemnizatie de ales local, avind o casa si un teren in suprafata de 500 mp. Pavel Dragu (PSD) care locuieste pe strada "Republici" are o casa, jumatate de hectar de vie, 900 mp intravilan in Fitionesti si un apartament in Marasesti. Atit el cit si sotia sa lucreaza la DGASPC Vrancea. Familia Dragu are o Dacia Logan achizitionata in 2005 in leasing, doua credite bancare de 9.000 de lei si 5.600 euro si un venit anual de 9.600 lei. Fostul primar al orasului Marasesti, independentul Gheorghe Mihail, are in proprietate doua apartamente in Marasesti, unul la Focsani, conduce un Renault Clio si este angajatul Directiei de Dezvoltare Servicii Publice din cadrul Primariei Focsani. Chitic Valerica (PRM), se poate lauda cu o casa de vacanta, doua apartamente, 7 mp in intravilanul orasului si aceasta pentru ca este administrator la SC Valerioprestal SRL.


Tractoare si combine, dar indemnizatie ioc!


Din declaratiile oficiale ale alesilor locali rezulta ca unii dintre acestia fac munca voluntara pentru comunitate, daca avem in vedere ca nu au mentionata valoarea cistigurilor din indemnizatiile de sedinta. Este cazul consilierului Podaru Gheorghe, care este posesorului unui autoturism Renault Clio si al unui tractor cumparat anul trecut. Alesul mai are o casa si un teren. Toate acestea dintr-un venit anual personal de 800 lei cumulat cu cel al sotiei de 200 lei. Intrebarea care apare este de unde are alesul un tractor in 2006, daca nici macar indemnizatia de consilier local nu este inscrisa in declaratia de avere? La fel si colegul sau Gheorghe Popa (PSD), proprietarul a 32 ha de teren la Padureni, o casa de locuit si doua spatii comerciale de cite 140 mp fiecare. Consilierul Popa se mai poate lauda cu cele doua tractoare ale sale, o combina "Class", un autoturism marca Peugeut, venituri substantiale din diferite activitati independente, agricole si din alte surse, mai putin cele din indemnizatia de consilier local. Desi in declaratia de avere, consilierul nu face cunoscute sursele exacte aducatoare de venituri, din datele oficiale ale Registrului Comertului rezulta ca Gheorghe Popa este administratorul firmei Camgel SRL, infiintata in februarie 2006. Aceeasi omisiune am remarcat-o si in declaratia de avere a consilierului Iulian Voicu (PD), care are o casa de locuit si o casa de vacanta, potrivit propriei declaratii de avere, un autoturism marca Opel Astra, un credit bancar si, evident, nici el nu are nici un venit. Nici macar indemnizatia de consilier. E o practica?


Vicele mai tare ca primarul


Singurul care si-a specificat si in declaratia de interese actionariatul la o firma este consilierul Constantin Vlase (PNL) care impreuna cu sotia sa administreaza firma Proactiv Impex SRL. Doctorul Cozma Dima, fost membru PNL, acum ajuns in PLD, desi aceasta modificare a "scapat" oficialilor locali, are un teren in suprafata de 1.330 mp in intravilanul Marasestiului, cinci hectare de teren la Naruja, pe diferite categorii, doua case, din care una de vacanta, un Ford Mondeo si o Dacia 1310 si 20.000 de lei intr-un cont bancar. Cozma Dima nu si-a mai actualizat declaratia de avere de pe cind era director la DSP Vrancea, desi legea prevede ca orice modificare aparuta in averea alesilor locali sa fie specificata la inceputul anului urmator. Primarul orasului Marasesti, Emilian Brasov, este destul de modest, cel putin oficial. Edilul are un apartament, un autoturism Dacia si venituri anuale de 23.000 de lei din salariul de primar al orasului. Mai "tare" ca primarul este insa "vicele" Gheorghe Balan, a carui sotie este patroana unei firme locale. Viceprimarul Gheorghe Balan a declarat ca are un apartament si un spatiu comercial, dar si venituri ale sotiei sale, Elena, din administrarea firmei Gib Total Com SRL. (Doina GANEA


Investitii modeste la Marasesti


Intr-un oras cu o economie prabusita, nici investitiile nu pot atinge toate nevoile comunitatii. Potrivit planului de investitii intocmit de seful Biroului contabilitate, Gheorghe Agapie, si aprobat pentru anul acesta de catre consilierii locali, Primaria Marasesti nu are suficienti bani la buget pentru a sustine obiective de anvergura. Conform Planului multianual de finantare pentru proiectele de investitii ale autoritatii administratiei locale, pentru 2007 au fost prevazuti 1.000.000 lei pentru modernizarea pietei din Marasesti. Din totalul celor 4.000.000 lei prevazuti pentru modernizarea infrastructurii orasului pe segmentul apa-canal, pina in 2013, 1.000.000 au fost alocati de la buget anul acesta. Planul de investitii pe termen mediu al orasului are prevazuta suma de 1,8 milioane de lei pentru asfaltare, din care 300.000 au fost distribuiti pe anul 2007. Pentru rezolvarea problemelor de iluminat public, primaria a prevazut suma de 700.000 de lei, aferenta anilor 2007-2008, iar pentru izolatia termica a blocurilor suma prevazuta pentru aceeasi perioada este de 1.000.000 de lei. Consilierii locali au prognozat pentru perioada 2007-2013 si Cotele de participatiune la fonduri structurale, in valoare totala de 2.000.000 de lei din care pentru anul 2007 a fost rezervata suma de 300.000 de lei. In total, Primaria Marasesti a prevazut pentru obiectivele de investitii ale orasului o suma totala de 10.500.000 lei, din care pentru acest an au fost alocati 3,45 milioane de lei. (D. GANEA)



"Birou de rezolvat probleme"


Marasestenii sint avertizati, printr-un anunt pe pagina electronica a primariei, de faptul ca administratia locala nu le poate rezolva chiar toate problemele. Potrivit anuntului, Primaria Marasesti nu poate rezolva problemele care sint de competenta instantelor de judecata, legalizari de acte, nemultumiri privind pensionarea si recalcularea pensiei, gasirea unui loc de munca, relatiile de buna vecinatate, conflictele familiale, constituirea persoanelor juridice (SA, SRL, SNC, ONG) sau problemele care tin de competenta clara a altor institutii (Politie, Garda Financiara, Prefectura, Consiliul Judetean). Potrivit sefului Biroului de comunicare, Dan Brasov, Primaria Marasesti poate indruma sau poate oferi datele de contact ale institutiilor de care cetateanul are nevoie. Si asta pentru ca multi localnici cred ca primaria este "birou de rezolvat probleme". (D. G.)


Canalizare de mii de euro


Orasul Marasesti se afla printre cele 70 de localitati din tara selectate cu un proiect ce vizeaza canalizarea orasului. Potrivit primarului Emilian Brasov, documentatia pentru proiectul de canalizare in valoare de 75.000 euro, depusa in vara acestui an, va primi confirmarea privind eligibilitatea data de catre finantator pina la finele lunii noiembrie. Canalizarea va cuprinde partea de S-V a orasului, strada Siretului si partial strada Cuza Voda. (D. G.)


Bacinschi cetatean de onoare


Primarul Municipiului Focsani, Decebal Bacinschi, se numara printre cetatenii de onoare ai orasului Mararsesti. Primul titlu de cetatean de onoare a fost decernat sculptorului Oscar Han. Pe esplanada din fata monumentului inchinat soldatilor francezi, in cadrul unei mari sarbatori dedicata eroilor, a fost inminat titlul de Cetatean de Onoare al orasului-erou Marasesti unor distinse personalitati ca Jacque Chirac, ex-presedintele Frantei, fostul ambasador Pierre Menat, si atasatul militar Ernest Segura. Lista cetatenilor de onoare ai orasului a fost completata cu Decebal Bacinschi, "fiu al orasului Marasesti" si veteranii de razboi Stefan Cucu, Corneliu Petru Nichita si Nastase Poponete. (D. G.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.