Politică

Zilele Focsanilor au intrat în febră electorală

Valentin Muscă
9 iul 2007 890 vizualizări
Primarul Decebal Bacinschi a intrat deja în campanie electorală u pentru ca anul electoral bate la usa, pesedistii din administratia locala si judeteana au readus sarbatoarea in centrul municipiului

Editia 2007 a sărbătorii orasului Unirii a tras cortina. Fumul mititeilor si praful din Obor au fost inlocuite cu pavajul proaspăt spălat pe care edilul sef il pregăteste pentru anul electoral 2008. După ce din 2005 Decebal Bacinschi a trimis "Zilele Focsanilor" in afara cadrului civilizat al orasului, in fostul obor de vite, lăsind sărbătoarea orasului să se amestece cu negustorii de vechituri din talcioc, editia 2007 a revenit in Piata Unirii. Cu ea si sustinerea financiară de la Consiliul Judetean, care a dat nu mai putin de 385.000 de lei pentru organizarea manifestării. Nu degeaba simbătă seara formatia "Voltaj" i-a dedicat o melodie special sponsorului manifestării, in spetă Marian Oprisan, si nu o melodie oarecare, ci "Am să trec si peste asta!", cu aluzie, probabil, la dosarele penale pe care le are seful CJ. Mai mult decit atit, primarul Decebal Bacinschi a inteles si el rostul milurii pensionarilor pe care democratul Nicu Mazăre o face de mai bine de un an si a organizat o seara omagiala pentru 50 de cupluri care au sărbătorit nunta de aur. Desi nu prea participă la manifestările culturale din orasul pe care il conduce, primarul Bacinschi a găsit timp duminică dimineata să fie prezent la Teatrul Municipal "Mr. Gh. Pastia", la decernarea premiilor Festivalului Literar "Duiliu Zamfirescu" si a premiilor revistei "Oglinda Literară". Edilul nu s-a multumit să stea decent in sală, ci a urcat pe scenă lingă scriitorul Gheorghe Neagu, care inmina diplomele si plicul cu micul "premiu". Culmea, cind s-au terminat plicurile, primarul a coborit de pe scenă.


Minoritătile lăsate de izbeliste


în 2007 este pentru prima dată in ultimii ani cind autoritătile municipale au ignorat complet minoritătile care au contribuit la ridicarea acestui oras pe cele două maluri ale Milcovului. Dacă pină anul trecut de "Zilele Focsanilor" se mai organiza cite o expozitie documentară despre trecutul diasporei iudaice din Focsani, anul acesta evreii au fost uitati. Cit despre diaspora armeană, care ocupa un cartier intreg, de la actualul "Ceas Rău", pină dincolo de Gară, niciodată municipalitatea nu a avut decenta să organizeze măcar un seminar despre acestia. Le folosim casele din fostul cartier "Armenimea", in care functionează Muzeul Vrancei si Scoala de Arte si Meserii, bisericile comunitătii armene le-am inchiriat pentru Protoierie, dar despre armeni nu vorbim niciodată. Cu atit mai putin despre misterioasa comunitate a credinciosilor catolici care au avut in acest an două aniversări. Au sărbătorit hramul parohiei de "Sfintii Apostoli Petru si Pavel" si au aniversat si constructia primei biserici in 1847. Si, tot in acest an, comunitatea catolică a trimis si primul preot catolic din istoria Focsanilor in slujba Vaticanului. Motive de mindrie pentru noi, dar neintelese de cei care intimplător au ajuns pe scaunele de sefi de la Primărie si care nu pricep nimic din lumea in care traiesc. Nu mai vorbim despre biserica Sfintul Ioan Botezatorul, care a stat cu crisma la usa, ca pe timpul ocupatiei sovietice.


Scriitorii, la mare cinste


Festivalul "Duiliu Zamfirescu" a adus la Focsani pentru două zile nume importante ale culturii romane. Nu vom aminti decit pe Gabriela Adamesteanu si pe Irina Mavrodin. Editia a VII-a festivalului a fost dedicată Doamnelor Literaturii Romane. Ca atare, organizatorii au tinut să premieze un număr cit mai mare de Doamne, ieri la Teatrul Municipal. Cea mai emotionată premiată a fost traducătoarea Irina Mavrodin. "Sint bucuroasă că mă găsesc aici, in orasul meu, al tatălui meu, unde am făcut liceul. Cele mai frumoase amintiri ale adolescentei mele sint legate de acest oras. Aceste intilniri peste jumătate de veac, cu alti oameni, dar cu acelasi spirit sint aducătoare de noi energii", a spus in cuvintul său de multumire, vădit emotionată, scriitoarea si traducătoarea Irina Mavrodin. Cum era de asteptat, au fost premiati o parte din invitati si din membrii Asociatiei Literare "Duiliu Zamfirescu". Trebuie amintită si expozitia interactivă "Experiment Iona. Răzbim noi cumva la lumină", organizată de Biblioteca Judeteană "Duiliu Zamfirescu", special pentru acest festival de literatură. Organizatorul festivalului a fost Asociatia Literară "Duiliu Zamfirescu", cu ajutorul Directiei pentru Cultură, Culte si Patrimoniu Cultural National, in colaborare cu Biblioteca Judeteană. (Valentin MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.