Educație

SLI Vrancea boicotează simularea examenelor naționale

Mihaela Vlădescu
2 mar 2018 3442 vizualizări

Membrii SLI nu participă la simularea examenelor naționale, în semn de protest față de inechitățile din grilele de salarizare pentru personalul didactic u membrii FEN anunță că nu vor boicota o acțiune care nu are oricum nicio miză

Membrii SLI Vrancea nu vor participa la simularea examenelor naționale. Decizia a fost luată în cadrul ședinței Consiliului Județean al Liderilor S.L.I. Vrancea, desfășurată vineri, 2 martie 2018. "În urma ședinței Consiliului Județean al Liderilor S.L.I. Vrancea din data de 02.03.2018 s-a hotărât că membrii de sindicat nu vor participa la simularea Evaluării Naționale din 5-7 martie 2018 și nici la simularea examenului de Bacalaureat din 19-22 martie 2018", se arată într-un comunicat al SLI Vranea. Principalele revendicări ale membrilor de sindicat sunt: negocierea grilelor de salarizare pentru personalul din învățământ prevăzute de legea cadru 153/2017, realizarea reîncadrării personalului din învățământ prin înmulțirea coeficienților de ierarhizare corespunzător fiecărei funcții cu salariul minim brut pe țară. Sindicaliștii mai cer, de asemenea, ca acordarea majorării salariale de 20% de la 1 martie să se facă și pentru personalul nedidactic, iar calculul sporurilor și al indemnizațiilor să se facă prin raportare la salariul de baza majorat din 2018 și nu la cel din 2016. "Cadrele didactice își vor îndeplini atribuțiile specifice funcției în conformitate cu orarul unității de învățământ," se mai arată în comunicatul SLI, semnat de președintele organizației județene, Constantin Ionescu. Acesta a înaintat atât IȘJ cât și unităților de învățământ adrese cu hotârărea luată în cadrul ședinței de vineri, ca urmare a consultării organizațiilor din județ.Cei mai mulți membrii de sindicat au votat pentru  boicotarea examenelor naționale, cu atât mai mult cu cât cadrele didactice nu sunt remunerate pentru munca prestată. Celălalt sindicat din educație, SIP-FEN Vrancea, a anunțat că va participa la simularea evaluării naționale, boicotul acesteia fiind o acțiune fără miză. "Simulările nu sunt obligatorii și nu stiu ce efect ar avea boicotarea lor. Majorarea salarială cu 20% se va aplica de la 1 martie, așa cum prevede legea. Prin urmare, nu văd motivul pentru care s-ar boicota simulările examenelor naționale. Noi boicotăm activități care sunt obligatorii, cum sunt examenele naționale, dacă guvernul nu respectă ceea ce a promis. Întreb: ce se intâmplă cu un elev care nu participă la simularea examenelor naționale?", ne-a declarat liderul SIP-FEN Vrancea, Paulina Roșcan.

Elevii de a VIII-a încep simulările evaluării naționale

Începând de luni, elevii care termină clasa a VIII-a intră în febra simulărilor pentru Evaluarea Naţională, iar din 19 martie vor susţine simulările pentru bacalaureat şi adolescenţii care termină 12 clase. Prima simulare este programată pentru data de 5 martie, pentru evaluarea naţională la limba română. Următoarele evaluări pentru elevii din clasa a VIII-a vor avea loc pe 6 martie la matematică, respectiv în data de 7 martie la limba maternă. Rezultatele acestora vor afişate pe 16 martie. La rândul lor, elevii din clasele a XI-a şi a XII-a vor susţine simularea la limba română pe 19 martie şi pe 20 martie la limba maternă. Următoarea evaluare va avea loc pe 21 martie la proba obligatorie a profilului (matematică pentru real, istorie pentru uman). Ultima probă va avea loc pe 22 martie la disciplina aleasă de candidaţi în funcţie de profilul studiat (chimie, fizică, biologie şi informatică pentru real, respectiv știinţe socio-umane şi geografie pentru uman). Rezultatele pentru liceeni vor fi transmise pe 30 martie. Notele de la toate aceste evaluări vor fi analizate la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ prin discuţii între dascăl şi elev, dezbateri la nivelul clasei, şedinţe cu părinţii, precum şi la nivelul consiliului profesoral în vederea adoptării unor măsuri adecvate fiecărei situaţii în parte. Rezultatele simulărilor nu se trec în catalog, obiectivele testării fiind familiarizarea elevilor cu rigorile examenelor. Probele încep la ora 9:00, moment în care, în fiecare sală, vor fi distribuite subiectele. Accesul elevilor în săli este permis până la ora 8:30. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev. "Subiectele sunt elaborate de către specialiștii Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE), în mod similar cu modelele publicate pe subiecte.edu.ro, și sunt proiectate astfel încât tratarea lor să valorifice capacităţile elevilor pe temele prevăzute în programa de examen și parcurse până la această dată. Precizăm că obiectivele acestei simulări sunt familiarizarea elevilor cu rigorile examenului pe care îl vor susţine la finalul ciclului gimnazial, stabilirea nivelului real de pregătire atins în această etapă, precum şi optimizarea pregătirii în vederea obținerii unor rezultate satisfăcătoare la probele din luna iunie", se arată într-o informare a MEN. (M.V.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.