Sport

VIDEO+Foto | Ministrul secretar de stat către profesorii de educație fizică din Vrancea: „Sunteți esențiali pentru sistemul de învățământ”

Mihaela Vlădescu
7 nov 2023 2370 vizualizări

Video:Discurs emoționant al Anei-Maria Brânză-Popescu la Focșani despre rolul profesorului de educație fizică și sport

La Focșani a avut loc vineri, 3 noiembrie 2023, Simpozionul Internațional "Premise stiințifice, inovație și creativitate în domeniul educației fizice și sportului", parte a Proiectului Educațional "Vrancea în mișcare", ce s-a bucurat de prezența unor profesori universitari, miniștri secretari de stat în cadrul Ministerului Educației și o campioană olimpică la spadă.

   Evenimentul s-a desfășurat în sala de ședințe a Consiliului Județean Vrancea, pe trei secțiuni: demersuri științifice în domeniul educației fizice și sportului, creativitate și inovație în sportul școlar de performanță și perspective interdisciplinare pentru un stil de viață sănătos.

   Importanța și locul disciplinei educație fizică și sport în învățământul românesc a fost unul dintre subiectele dezbătute în prima parte a simpozionului, statutul acestei discipline fiind lămurit de ministrul secretar de stat în cadrul Ministerului Educației, Sorin Ion. “Am venit cu gândul de a face cumva o declarație publică a faptului că educația fizică nu este cu nimic mai prejos față de alte discipline din programa școlară. Din contra, considerăm că este esențială, cel puțin în această perioadă în care suntem tot mai legați de tehnologie și de ecrane. Scoaterea copiilor din mediul virtual pentru a participa la activități în aer liber este o obligație pentru noi în perioada următoare. Este lăudabil faptul că profesorii în mod voluntar participa la activități de perfecționare, așa cum este și aceasta, își sacrifica și weekenduri pentru a învăța ceva sau pentru a împărtăși celorlalți din ceea ce au învățat deja,” a declarat, pentru Ziarul de Vrancea, ministrul secretar de stat Sorin Ion.

“Sunteti primii care își pun amprenta asupra viitorilor sportivi”

  Campioana olimpică, mondială și de cinci ori cea mai bună spadasina a lumii, Ana Maria Brânză-Popescu, a fost prezentă la simpozion, la invitația Asociației Profesorilor de Educație Fizică și Sport din Vrancea. “Țin să vă felicit pentru activitatea pe care o desfășurați. Sportul este emoție, iar emoția de la un campionat mondial nu este cu nimic diferită față de ceea ce am văzut că fac acești copii la o competiție organizată de dumneavoastră. Bagajul pe care educația fizică și sportul îl dau copiilor care pleacă mai departe este extrem de important, iar dumneavoastra sunteți primii care își pun amprenta asupra viitorilor sportivi și va mulțumesc pentru acest lucru”, a transmis campioana olimpică.

La eveniment au fost prezentate lucrări de specialitate, elaborate de profesorii de educație fizică și sport și nu numai. “Este important că profesorii de educație fizică din Vrancea reușesc să fie implicați în cercetare științifică și să fie îndemnați să citească, să primească informații noi pentru că domeniul nostru este unul de mare vivacitate și este în perpetuă mișcare. ISJ Vrancea s-a implicat exemplar în această activitate. Este minunat să constat că profesorul de educație fizică din Vrancea este considerat la același nivel cu ceilalți profesori și că inspectorii pot forma o echipă în beneficiul profesorilor,” a precizat profesorul universitar Radu Ababei de la Universitatea “Vasile Alecsandri” din Bacău.

     “Este de datoria noastră să dăm ceva înapoi comunității”

Sportivii de performanță, foști și actuali, exemple pentru generațiile viitoare, au datoria să contribuie la devenirea acestora. “Ca fosti sportivi de performanță este de datoria noastră să dăm ceva înapoi comunității”, a afirmat Ana-Maria Brânză-Popescu, cea care promovează în prezent educația fizică și sportul, fiind implicată în numeroase proiecte naționale și internaționale, atât ca fosta sportiva dar și în calitate de consilier al președintelui Comitetului Olimpic Sportiv Român.

De altfel, în cadrul simpozionului a fost prezentat și un exemplu de proiect de educație nonformală, ce are la baza educația fizică și sportul, desfășurat în mai multe orașe din țară de către un alt fost sportiv de performanță, Robert Andrei Năstasie.”Am citit un studiu finalizat anul trecut că 16% dintre elevii români au renunțat la școală, în timp ce în Europa procentul este de 10%. Același studiu arată că educația fizică și sportul au ajutat copiii să se reintegreze în sistemul educațional în procent de 7%. Deci totul pornește de la mișcare, cu emoție, cu recunoștință, cu oameni”, a precizat fostul handbalist.

  Inspectorul de specialitate din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Vrancea, profesor Vica Mincă, a amintit faptul că Vrancea a intrat în Cartea Recordurilor în anul 2018 printr-un flashmob la care au participat peste 1.700 de elevi sportivi, eveniment desfășurat printr-un efort comun. “Cu mândrie spun că avem o echipă de educație fizică și sport în Vrancea cum mulți și-ar dori-o în țară și am demonstrat acest lucru. Mulțumesc tuturor colegilor mei, mulțumesc invitaților și îndeosebi autorităților locale care ne sprijina în toate activitățile noastre”, a afirmat Vica Mincă.

În cadrul simpozionului inspectorul general al ISJ Vrancea Gabriela Marchitan a vorbit despre interdisciplinaritate, iar președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma, și-a declarat sprijinul pentru sport și mișcarea pentru sănătate in Vrancea.

Evenimentul a fost organizat de Inspectoratul Școlar Județean Vrancea și Asociația Profesorilor de Educație Fizică și Sport din Vrancea, cu sprijinul Consiliul Județean Vrancea.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.