Educație

Peste 500 de locuri neocupate în liceele și școlile profesionale vrâncene

Mihaela Vlădescu
30 aug 2018 3627 vizualizări

Numărul în scădere al populației, migrația, precum și abandonul școlar sunt principalele cauze ale lipsei adolescenților care îți continuă studiile la liceu sau școala profesională.

 Peste 500 de locuri pun la bătaie liceele și școlile profesionale din Vrancea în a doua etapă de admitere ce va avea loc săptămâna viitoare. La liceele vrâncene sunt disponibile 276 de locuri, cele mai multe la colegiile tehnice și liceele tehnologice. Mai este însă disponibil un loc la Colegiul Economic, la turism și alimentație. Cele mai multe locuri neocupate sunt însă la Colegiul Tehnic Edmond Nicolau – 40 locuri, Liceul Tehnologic Panciu, Colegiul Auto, Liceul Tehnologic Odobești, Colegiul Balș Adjud, Liceul Teoretic Panciu. Locuri neocupate mai sunt și la Colegiul VD Cotea Focșani, la Liceul Vidra, Liceul Tehnologic Mărășești, Liceul Tehnologic Odobești, Liceul Dumitrești. Învățământul vocațional caută și el candidați pentru Liceul cu Program Sportiv – 3 locuri de instructor sportiv, și Liceul de Arte – 5 locuri la arhitectură, arte ambientale și design. Înscrierile pentru admiterea la liceu se fac începând de luni, 3 septembrie. Repartizarea absolvenților de gimnaziu pe locurile libere pe liceu se va realiza pe 7 septembrie.

Încep înscrierile la învățământul profesional. Sunt libere 267 de locuri

Învățământul profesional nu înregistrează succes în rândul tinerilor absolvenți de gimnaziu. 267 de locuri sunt libere în Vrancea la această formă de învățământ, iar alte 20 de locuri la învățământul dual, ce se dorește a lua ființă anul acesta școlar la Colegiul Gh. Asachi Focșani. A doua etapă a admiterii în învăţământul profesional de stat, pentru anul școlar 2018-2019, începe vineri, 31 august, iar înscrierea elevilor se derulează în două faze: în zilele de vineri, 31 august și luni, 3 septembrie, până la ora 15:00, elevii interesați se pot înscrie la unităţile de învăţământ profesional unde au rămas locuri libere după prima etapă și care organizează sesiune de preselecție pe baza fișelor de înscriere în învățământul profesional de stat. „Miercuri, 5 septembrie, are loc înscrierea la unitățile de învățământ profesional cu locuri libere și care nu organizează sesiune de preselecție. Candidaţii respinşi în urma sesiunii de preselecţie se pot înscrie la unitățile de învățământ profesional cu locuri libere în urma primei etape de admitere și care nu organizează sesiune de preselecție. Înscrierea în vederea admiterii în învăţământul dual este programată, de asemenea, în zilele de 31 august și 3 septembrie, până la ora 15:00, în unitățile de învățământ care au acest tip de ofertă și care mai au locuri libere. Pe lângă fișa de înscriere în învățământul profesional de stat, va fi anexată și fișa de opțiuni pentru învățământul dual, care se eliberează și se completează la unitatea de învăţământ care organizează învățământ dual”, transmite Ministerul Educațíei Natíonale, într-un comunicat. Formarea elevilor este susţinută financiar prin bursa profesională, care se acordă în cuantum de 200 lei lunar (de la bugetul de stat), dacă elevul este înscris în învăţământul profesional, respectiv minimum 400 lei lunar, dacă elevul este înscris în învăţământul dual. Detalii privind locurile libere în liceele și școlile profesionale vrâncene puteți afla accesând site-ul ZdV.

Clase cu efective la minim

Este greu de crezut că toate locurile la licee și școlile profesionale vor fi ocupate în această a doua sesiune de admitere. Numărul tot mai mare al celor care părăsesc sistemul de învățământ românesc după gimnaziu, fie că abandonează școala, fie că își caută norocul în alte țări, afectează și cadrele didactice care se văd în situația în care nu mai au catedrele întregi. Pentru a nu fi afectate prea mult catedrele, directorii admit ca unele clase să funcționeze cu număr la limită de elevi. Situația nu este una nouă, aceasta acutizându-se din păcate în ultimii ani.


Fisiere atasate

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.