Educație

Ion Dichiseanu  -  ”Adevărul mai frumos decât legenda ...”

Janine VADISLAV
10 oct 2017 4129 vizualizări

Pentru locuitorii municipiului Adjud, luni, 9 octombrie 2017 a fost zi de sărbătoare. Îndrăgitul actor, s-a întâlnit  cu prietenii şi admiratorii  săi cărora le-a prezentat cele doua volume de proză:„Adevărul  mai frumos decât legenda” şi „Am fost rivalul regelui”, care au văzut lumina tiparului la edtura  Polirom.  Acest oraş, cu o populaţie de 16.000 locuitori,  a dat  - în timp - câteva personalităţi emblematice: Emil şi Dan Botta, Angela Gheorghiu, Ion Dichiseanu, poetul Liviu Ioan Stoiciu.

 

„Vă spun bun venit Maestre în oraşul dumneavoastră, spun bun venit doamnei Simona Florescu, bun venit Ioana şi  Adrian Artene, bun venit  familiei  Artene”...

 

Aşa l-a întâmpinat  Constantn Armencea, primarul mun.  Adjud, pe unul dintre cei mai iubiţi fii ai acestui oraş, actorul şi scriitorul Ion Dichiseanu, cetăţean de onoare al oraşului în care s-a născut şi crescut. În sala de spectacole a Liceului „Emil Botta”, din Adjud, maestrul Ion Dchiseanu a fost întâmpinat cu ropote de aplauze. Însoţit de familia sa, Ioana, Anastasia şi  Adrian Artene, dar şi de Simona  Florescu, sărbătoritul a urcat pe scenă. Vizibil emorţionat, i-a ascultat pe cei care au vorbit despre cărţile sale, în care - aşa cum singur spune, adevărul prezentat este  mai frumos decât legenda.

 

„Sunt emoţionat, îl ştiu de când eram copil, mai ales din rolurile pe care le-a avut în cinematografie, în teatru mai târziu, in perioada studenţiei. Am citit cu plăcere cele două romane autobiografice, mai ales că unul dintre marile personaje din carte este Sarita Montiel, o divă a anilor  70-80, care ne-a încântat cu prezenţa ei pe marile ecrane din România. Sigur, nu i se întâmplă oricui să trăiască o mare poveste de dragoste cu o mare divă, iar dacă la aceasta se adaugă şi talentul, aşa cum s-a întâmplat, succesul este garantat. Felul cum sunt scrise cele doua cărţi, „ Am fost rivalul regelui” şi „Adevărul mai frumos decât legenda, dovedeşte ca este scriitor profesionist, că nu sunt primele lucruri pe care le-a scris”, a  spus poetul Paul Spirescu. membru USR,  care a prezentat publicului cele două volume.

 

Un alt apropiat  al maestrului Ion Dichiseanu,  actorul Sorin Francu,  a vorbit despre charisma şi cariera sa.

 

„La câtă  experienţă, la ce carieră are domnia sa, nu l-am văzut să facă fiţe, cum fac mult mai tinerii colegi ci, din contră. Îşi duce menirea cu foarte multă energie şi cu multă plăcere, în orice fel de act artistic i se propune.  A jucat în filme de referinţă  pentru cinematografia română  având colegi mari artişti ai lumii: Belmondo, Omar Shariff. Iată că acum, la o frumoasă vârstă, scrie literatură, Stilul este extrem  de cursiv, are  aceeaşi plăcere când scrie. Cum este pe scenă, aşa este şi în scris.”, a spus Sorin Francu, directorul Teatrului „Gh. Pastia”, din Focşani.

 

Succesul avut cu cele doua cărţi  i-au adus multă bucurie Maestrului,  care  şi-a descoperit  destul de târziu „vocea ” care  l-a determinat să scrie.

 

„Am venit la Adjud să-mi prezint cele doua cărţi ale mele.  Am venit la  concetăţenii mei, pe care îi iubesc şi-i voi iubi până voi închide ochii, pentru că eu nu uit de unde am plecat. Eu am plecat  de aici, din acest oraş minunat, cu oameni minunaţi,  care iubesc arta şi pe cei care o slujesc, film sau poezie”.

 

- Ce înseamnă scrisul pentru dumneavoastră? întreb      '

 

„Foarte greu de spus  ce  înseamnă... E o voce, dinăuntrul fiinţei mele, asta înseamnă scrisul. Singura voce care vine din interior”, a spus  Ion Dichiseanu, cu privirea voalată de emoţie.

 

După lansare Maestrul a dat autografe, celor mari şi celor mici.

 

„Sunt foarte fericit  că am avut ocazia  să-l întâlnesc astăzi, la Adjud, pe maestrul Dichiseanu,  un mare actor, un mare om de cultură,  un om care nu şi-a uitat localitatea.  Am obţinut aceste cărţi cu autograf şi le voi citi cu mare plăcere”, a spus  prof. Petre Abeaboeru.

 

„Am avut ocazia  să-l vedem într-o altă postură  şi-i mulţumim foarte mult. Îi dorim sănătate.  Am cumpărat aceste cărţi pe care Maestrul le-a îmbogăţit cu un autograf”, a spus o admiratoare a actorului Ion Dichiseanu.

 

Pe scenă, alături de marele actor, a urcat şi jurnalistul  Adrian  Artene,  născut şi crescut în Adjud - ginerele actorului ion Dichiseanu, care a anunţat  lansarea  unui  volum  de poezii de dragoste (audiobook, 2017) produs de Editura Integral, Bucureşti: „Iubirile pentru care a plâns şi Dumnezeu”, recitate în premieră, într-un mod original, de către socrul său.

 

Acest moment magic a fost posibil datorită Bibliotecii Municipale Adjud,  doamnei director  Tatiana Valea  care şi-a dorit ca  de  „Săptămâna Bibliotecii adjudene” (ediţia a XXXIV-a, 9 -13 octombrie  2017),  actorul şi scriitorul Ion Dichiseanu să  fie prezent în mijlocul celor care-l iubesc. Până vineri inclusiv, biblioteca va găzdui expoziţii, simpozioane  şi lansări de  carte, totul într-o extraordinară atmosferă de lucru. Buna organizare a  acestor întâlniri  de suflet - am putea spune - este  rezultatul  pregătirilor făcute cu simţ de  răspundere, de către doamna  profesor Tatiana Valea, directorul „Bibliotecii Municipale”, un bun coordonator şi moderator  a evenimentelor  care au loc aici. ( Janine  VADISLAV )


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.