Educație

Foto | Scriitorul nostru, Școala noastră "Alexandru Vlahuță” Focșani

Marian Găloiu
23 nov 2023 1695 vizualizări

Vineri, 17.10.2023 elevii Școlii „Alexandru Vlahuță” Focșani, au comemorat trecerea în neființă a celui care a fost așa cum preciza Gala Galaction  „adevăratul inițiator a literaturii neaoșe românești, izvorâtoare în jgheburile naționale…”.

Născut la 5 septembrie 1858, în satul Pleșești din județul Vaslui, anii de școală l-au purtat la Bârlad și București. Institutor și profesor la Târgoviște. apoi revizor școlar pentru județele Prahova și Buzău Alexandru Vlahuță a editat revista „Vieața(1893-1896), apoi Sămănătorul" ( 1901), împreună cu George Coșbuc, iar din 1901 a funcționat ca referendar la Casa Școalelor. În 1905 s-a căsătorit cu Ruxandra, fiica unui proprietar agrar din Dragosloveni, județul Vrancea . Vlahuță a murit la București la 19 noiembrie 1919.

În contextul comemorării a 104 ani de la trecerea la cele veșnice a scriitorului „Alexandru Vlahuță”, un grup de 70 de elevi de gimnaziu ai școlii care îi portă numele marelui scriitor, însoțiți de prof. Liliana Foarfecă, prof. Valy Țigănuș și prof. Elena Suprovici, au fost prezenți la Dragosloveni, pentru a cinsti memoria „poetului tinereții și a prietenului visurilor noastre”, așa cum îl numea Panait Cerna.

Cu acest prilej, graţie parteneriatului dintre instituția școlară și Muzeul Memorial <<,Alexandru Vlahuță>> Dragosloveni, elevii au beneficiat de informații cât mai cuprinzătoare despre viața și activitatea literară, dar și didactică a lui Vlahuță și despre perioada șederii sale la casa de pe meleagurile vrâncene.Elevii prezenți au susținut un recital de poezie din creația poetului, au citit versuri pline de sensibilitate, create chiar de ei în semn de omagiu adus poetului și au depus flori la bustul scriitorului.În urma vizitei noastre, materiale realizate de copii au fost păstrate pentru a fi expuse în cadrul muzeului, iar bibliotecii școlii i s-a oferit o prețioasă donație de carte.Mulțumim dnei conservator Valentina Porumb și colegilor dumneaei de la Muzeul Memorial <<Alexandru Vlahuță>> Dragosloveni, pentru frumoasa colaborare și primirea călduroasă, de care ne-am bucurat.”  a precizat  Prof. Liliana Foarfecă

În aceeași zi Alexandru Vlahuță, omul și scriitorul, a fost comemorat și la Biblioteca Județeană Vrancea de către elevii clasei a 8-a B însoțiți de prof. Liliana Stan și bibliotecar Luciana Stoean .

„În această zi am pășit pragul sediului din str. Kogălniceanu nr 13, spre a ne aminti de cel care a dat numele școlii noastre!Cărțile sale existente în colecțiile bibliotecii, ediții vechi și rare, momente din viața sa pe plaiurile Vrancei au fost aduse spre cunoaștere și au reușit să ne facă să înțelegem spiritul lui A. Vlahuță, să îi cinstim omenia, dragostea față de semeni și patrie, modestia și simplitatea.O zi plină de învățătură și emoție!Elevii au încheiat vizita primind în dar cărți pentru sufletul lor, nerăbdători să revină cât mai curând.Mulțumim drei dr. Fîntînaru Teodora - bibliotecar la Secția Carte Veche și a colegilor săi de la Secția de Împrumut la domiciliu pentru frumoasa primire și colaborare!” a menționat bibliotecar Luciana Stoean

Elevii claselor primare au cinstit memoria marelui nostru scriitor prin diversele activități, susținute în școală, coordonate de doamnele învățătoare. După ce au făcut turul virtual al Casei Memoriale ,,Alexandru Vlahuță" de la Dragosloveni, au ascultat povestiri și versuri, copiii au realizat diverse desene și lucrări interesante. Cei mici au fost încântați să afle atâtea lucruri frumoase despre viața și opera marelui scriitor „Alexandru Vlahuță”, al cărui nume îl poartă școala care îi așteaptă în fiecare dimineața cu brațele deschise.

CLASA a III-a A, prof. înv. primar Ion Florentina

CLASA a II-a A, prof. înv. primar Saragea Adriana, Bogdan Ana-Maria

CLASA PREGĂTITOARE A, prof. înv. primar Turturică Cristina, Mircea Vasilica

CALASA PREGĂTITOARE C, prof. înv. primar Ilea Oana-Mădălina

CLASA I A, prof. înv. primar Stoian Florina, Popa Alina


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.