Educație

Foto | Copii  din Focşani şi Dumbrăveni, pe urmele lui Nicolae Grigorescu la Casa Memorială „Al.Vlahută”, din Dragosloveni

Janine VADISLAV
25 aug 2022 1784 vizualizări

La sfârşit de săptămână, elevii Şcolii Gimnaziale, din localitatea vrânceană Dumbrăveni, dar şi din municipiul Focşani, au pornit pe urmele marelui pictor Nicolae Grigorescu, pe care l-au descoperit la conacul scriitorului  Alexandru Vlahuţă, din Dragosloveni. Custodele muzeului, doamna Valentina Porumb, le-a pregătit un „atelier” de pictură  la umbra falnicului stejar secular, care acoperă toată curtea şi casa unde a locuit timp de14 ani, a scris şi a fost vizitat de prietenii săi dragi, stăpânul casei, scriitorul Alexandru Vlahuţă.  

De dimineaţă, curtea largă a conacului s-a umplut de copii cu vârste cuprinse între 7 şi 15 ani, dornici să petreacă clipe de neuitat sub arborele secular, să admire casa şi exponatele preţioase, tablourile care să-i inspire. Însoţiţi de părinţi şi bunici, înarmaţi cu pensule, acuarele şi creioane colorate, au început „călătoria” care avea să-i poarte - timp de câteva ore, pe urmele legendarului pictor. Custodele muzeului le-a povestit copiilor că pictorul Nicolae Grigorescu a fost întotdeauna binevenit în casa lui Alexandru Vlahuţă, care îi devenise şi cuscru.  

Poetul Alexandru Vlahuţă l-a preţuit şi i-a admirat întreaga operă artistică.  Aici au trecut pragul casei Ion Luca Caragiale, Barbu Ştefanescu Delavrancea, Al. Brătescu- Voineşti, aceasta fost casa creaţiei şi a prieteniei”. 

Copii s-au simţit minunat şi s-au bucurat ca în vizită la bunici. S-au jucat, au râs, au glumit, dar mai ales au desenat şi pictat ce le-a plăcut mai mult din curtea conacului dintre vii: casa şi stejarul secular din mijlocul ogrăzii plină de flori. 

Diana a venit de la Focşani, însoţită de mama ei. La 7 ani a trecut în clasa a II la Liceul de Artă, clasa de pictură, dar ştie multe şi despre stăpânul casei, Alexandru Vlahuţă. 

El este un scriitor şi aici, la casa lui de vară îi invita  şi pe prietenii lui...” 

-  De ce-ţi place să pictezi? o întreb

Pentru că, nu numai că am talent ci pentru că aceasta chestie mă relaxează şi o am de la mama, care este o pictoriţă  foarte bună”, spune Diana.

Odată spartă gheaţa, fiecare vrea să povestească.

Casa lui Vlahuţă este un loc minunat, plin de istorie şi magie şi basm.... ”, spune un băieţel care a venit însoţit de tatăl său. Un copil sensibil, atent şi care iubeşte animalele, în special pisicuţa lui, de acasă.

După mai bine de o oră de lucru intens, copiii se pregătesc să-şi prezinte lucrările. 

- Ştefania, ce ai pictat? întreb

E un scriitor care a făcut o poezie şi acuma se uită dacă a făcut-o bine şi mai trage cu ochiul la fereastră...”

- Cine este scriitorul? 

Este Alexandru Vlahuţă.

Diana este tare mândră de pictura ei.

- Ce-ai pictat? întreb

Aici am făcut un râu şi aceşti copaci se oglindesc în apă”.

- Dar casa lui Vlahuţă, unde e?

După pădurea aceasta.”

Cele două prietene, mai mari, Ştefania şi Andreea spun că timpul petrecut în curtea casei Vlahuţă le-a întrecut aşteptările.

- V-a plăcut astăzi aici? întreb

Da, foarte mult. A fost o experienţă foarte plăcută şi o atmosferă foarte  liniştitoare”, spune Ştefania.

Profesoara lor este mândră de ele. 

Sunt foarte talentate este şi motivul pentru care le-am  solicitat să fie aici. Era păcat  să nu-şi valorifice talentul şi să nu vadă toată lumea ce au făcut. Această întâlnire la umbra stejarului falnic  a venit la momentul potrivit, e vară, e frumos, suntem în natură”, a spus doamna prof. Cerasela Bălan de la Şcoala Gimnazială, din com. Dumbrăveni.

La finalul vizitei a fost organizată o mică expoziţie în aer liber cu lucrările realizate, iar copiii au primit din partea gazdelor câte o diplomă de participare.

Alexandrina Ruxandra Gâlcă Vlahuță a ţinut ca locuinţa de la Dragosloveni să fie transformată într-o casă memorială care să poarte numele soţului ei. Festivitatea de deschidere a casei memoriale a avut loc la 31 octombrie 1926, lucrările fiind conduse de Veturia Goga, soţia poetului şi omului politic Octavian Goga. Pe lângă faptul că după renovare dăduse casei destinaţia de aşezământ cultural, Ruxandra Gâlcă Vlahuţă s-a gândit să facă şi o faptă de caritate, astfel că, din compasiune faţă de consătenii care nu aveau posibilitatea de a-şi da copiii la şcoală s-a gândit ca în surplusul de spaţiu pe care îl avea, să înfiinţeze o şcoală la nivel de gimnaziu, de menaj şi gospodărie, ce putea fi urmată numai de fete”, a mai povestit doamna Valentina Porumb, gazda perfectă a zilei de duminică, zi în care curtea conacului a răsunat de glasurile vesele ale copiilor. Cu adevărat visul soţiei scriitorului Alexadru Vlahuţă s-a împlinit. ( Janine VADISLAV )


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.