Educație

Foto | Atelierul lui Moș Crăciun a poposit anul acesta la Grădinița din satul Ciușlea

Janine VADISLAV
29 dec 2023 1650 vizualizări

„Atelierul lui Moş Crăciun” s-a  oprit anul acesta şi la Grădiniţa din satul Ciuşlea unde a petrecut clipe de neuitat alături de micuţii, unii însoţiţi de mămici şi surioare, de doamnele profesor Rica Verdeţu şi Adriana Oprea. Împreună au lucrat tot felul de podoabe pentru pomul de Craciun.

 

 

 

 

 

Micuţii au fost emoţionaţi şi puţin încurcaţi, era pentru prima oară când făceau ceva, împreună, cu familia de acasă. Dar, acolo unde este pasiune, n-avea cum să nu iasă ceva frumos din mânuţurile  lor delicate. 

Ideile au fost ale doamnelor profesor care, ce şi-au spus, 

„Hai să le chemăm şi pe mămici, nu se ştie niciodată ale cui idei vor fi mai bune! Să vadă şi părinţii cât de harnici şi de pricepuţi sunt copii lor. Iar dacă vor dori, vor putea să lucreze împreună”.

„Am trimis invitaţii, bunicilor, unchilor şi mătuşilor, să vină, să-i înveţe cum se face un castel pentru Zâna Iarnă,  dar şi globuleţe şi ornamente de împodobit brăduţul. Totul s-a petrecut pe 20 dec. a.c.”. Ne-am gândit că ar putea deveni o frumoasă amintire pentru copii si părinţi, care vor participa şi la alte ediţii, a spus d-na prof. Rica Verdeţu.

„Bucurii mari în lucruri mici : în aerul tare al unei dimineţi de iarnă, în ceaiul sau ciocolata caldă, băută într-o zi friguroasă,  în bulgărele de zăpada pe care l-ai primit după ceafă 

(sau, încă nu...). 

Crăciunul este iubire !

Dar, să ne întoarcem la ale noastre, 

Întâlnirea de la grădi... a debutat cu colinde şi poezii dăruite de copii invitaţilor speciali.

„Au urmat surprizele lăsate de Moş Crăciun într-o sanie mare trasă de renul din poveşti. Părinţii au petrecut timp preţios cu copii lor, de care îşi vor aminti mult timp de acum înainte. Uimirea din ochii micuţilor la vederea saniei încărcată cu daruri  a fost extraordinară. Credem, din toată inima, că întâlnirile de acest fel, copii - familie -  profesori, sunt întotdeauna bine venite. Ne-am distrat pe cinste, am  depănat amintiri din copilăria noastră, am povestit cum era pe uliţele satului unde ne întreceam cu săniile acoperite cu aşternuturi ţesute în casă, prin nămeţii uriaşi, dar  cel mai mult ne bucuram de cadourile găsite sub brad”, a spus doamna prof. Rica Verdeţu, Grădiniţa din Ciuşlea, satul în care a copilărit odinioară.

  Copiii întreabă, „cine este şi de unde vine Moş Crăciun”?  

Greu de zis, norvegienii sunt convinşi că el locuieşte în Drobak, în Danemarca, sau în Insula Uman, în Rusia, reşedinţa oficială a lui Moş Crăciun se află în oraşul Ustyug, iar poşta din Canada pretinde că adresa Moşului este la poştă.

Laponia, în nordul Finlandei, in apropierea oraşului Rovaniemi, capitala provinciei, este o altă variantă pentru  Satul lui Moş Craciun, situat pe marginea cercului arctic, în localitatea pe care finlandezii o numesc „Uşa Laponiei“. De ce nu, de anul acesta una dintre casele Moşului, preferată celorlalte locaţii, ar putea fi la Ciuşlea, ceea ce iar face foarte mândri pe copii. 

Pe lângă lumina polară, atmosfera din satul lui Moş Crăciun este data şi de pădurile dese, de râul înghetat şi de faimosul munte Korvatunturi, care are aspectul unui cap cu două urechi uriaşe, prin care poate auzi dorinţele copiilor din întreaga lume. Slavă Domnului le avem şi noi, toate „ingredientele”, sau aproape toate, iar imaginaţia extraordinară a copiilor închide cercul.(Janine Vadislav)

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.