Educație

De ce este bine să te speli pe mâini înainte să pui mâna pe o carte

Silvia Vrînceanu Nichita
5 iun 2019 3174 vizualizări

Copiii de la Școala Gimnazială “Ștefan cel Mare” Bîrsești au petrecut într-un mod inedit Ziua Învățătorului având ocazia să facă schimb de roluri cu dascălii lor, într-un atelier intitulat “Profesor pentru o oră”, ocazie cu care au făcut și un „Portret al profesorului model” pe care au trebuit să îl și argumenteze.

În partea a doua a zilei au avut ocazia să citească împreună și găsească motive pentru care cititul este important pentru dezvoltarea personală și reușita în viață. “Caravana de lectură pentru copii din sate”, proiect cultural lansat de Asociația Eu, tu și ei” Focșani, susținut de Administrația Fondului Cultural Național, a poposit miercuri cu biblioteca mobilă la școala din satul Babei Vrîncioaia, ocazie cu care copii au petrecut câteva ore cu povestașii. Elevii din satele Topești și Bîrsești au fost implicați în diferite jocuri recreative, au citit cărți despre importanța lecturii și au împărtășit din experiențele personale. Picii din clasele primare au citit povestea “Aventuri în țara Virtuților”, de Alec Blenche, o carte care le explică într-un mod interesant ce înseamnă respectul, compasiunea, curajul, modestia. Prin intermediul imaginației, micuții au învățat ce calități te fac să fii un om adevărat.

Motive pentru care să iubești cărțile și lectura

Dacă elevele de gimnaziu au citit împreună cu viitoarele învățătoare de la Liceul Pedagogic “Spiru Haret” povestea “Fetița care voia să salveze cărțile”, de Klaus Hagerup si Lisa Aisato, băieții au găsit un “morman de motive foarte, foarte bune, unele chiar puțin sărite de pe fix, care te vor face să devorezi, realmente, cărțile”. Unul dintre motive le-a fost citit chiar de către directorul școlii, profesorul lor de limba română Laurențiu Burloiu: “Alături de Educație, Lectura reprezintă o șansă enormă. Ele îți hrănesc creierul, te ajută să gândești și să îți împlinești chiar și cele mai îndrăznețe vise. Orice carte este o comoară care te face bogat.” După ce au citit cu voce tare din “Cartea care te face să iubești cărțile chiar dacă nu îți place să citești”, de Francoize Boucher, cu o sumedenie de sfaturi haioase despre citit și lectură, copiii din au găsit propriile motive pentru care citesc. Una dintre cele mai banale și utile în același timp recomandări a fost să se spele pe mâini înainte de a pune mâna pe o carte. Nu de alta dar cartea cere respect iar altfel va avea pe ea „tot felul de chestii lipicioase”. La final “urmașii Babei Vrîncioaia”, cum chiar ei s-au botezat, s-au jucat de-a biblioteca și au împrumutat cărțile preferate din “Biblioteca lui Cărțilă” care călătorește vara aceasta prin mai mult de 20 de sate din Vrancea arhaică. Mihaela Maria Sbîrciog și Andrei Mîțu, olimpici la limba și literatura română, și-au intrat în rolul de bibliotecari și au promis că vor fi vara aceasta ambasadori ai cărții pentru copii și adolescenți la Bîrsești. Următoarea întâlnire cu povestașii va avea loc de Sînziene la Casa Babei Vrîncioaia, loc de unde Caravana de lectură a pornit la drum chiar de Ziua Copilului. Cu ocazia Zilei Învățătorului, copii implicați în corul școlii au repetat și pentru activitatea de astăzi dedicată eroilor. De Înălțare, copiii își vor aduce mica lor contribuție la slujba de pomenire a eroilor neamului românesc. (Silvia Vrînceanu Nichita)

Ziua Învăţătorului celebrează nașterea dascălului Gheorghe Lazăr, întemeietorul învățământului modern românesc. Născut la Avrig, Gheorghe Lazăr (5 iunie 1779 - 17 septembrie 1823), este considerat fondatorul învățământului în limba națională din Țara Românească. În 1818, a înființat în București prima școală cu predare în limba română, Şcoala de la Sfântul Sava.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.