Educație

Bani de la stat pentru profesorii vrânceni. Prima didactică în locul legii salarizării promisă în timpul grevei

Ionel Sclavone
12 oct 2023 1959 vizualizări

Profesorii vrânceni primesc în aceste zile câte 1.500 de lei, așa cum s-a stabilit la negocierile care au avut loc în contextul grevei din vară. Pe de altă parte, guvernul PSD-PNL, condus de Marcel Ciolacu nu și-a onorat angajamentul, în vreme ce profesorii se aflau în stradă, de a finaliza legea salarizării în termenul asumat. Iar acest lucru va avea drept consecință întârzierea aplicării majorărilor salariale promise a fi acordate de la 1 ianuarie.

 

 

Cadrele didactice din Vrancea, și nu numai, primesc în aceste zile câte 1.500 de lei, reprezentând prima didactică acordată de guvernul PSD-PNL sub presiunea grevei din vară. De asemenea, personalul nedidactic va beneficia de o primă de carieră profesională, în valoare de 500 lei pentru anul școlar.

Teoretic, aceste sume ar trebui să fie utilizate pentru cursuri de pregătire profesională. În fapt reprezintă o compensație pe care Guvernul PSD-PNL, condus la vremea respectivă de Nicolae Ciucă, a acordat-o acestor categorii sociale pentru a pune capăt grevei din vară care amenința cu înghețarea anului școlar și suspendarea examenelor de Evaluare Națională și Bacalaureat.  

Guvernul a alocat, prin hotărâre, banii necesari pentru acordarea acestor compensații bănești. „Suma totală se ridică la 90 de milioane de lei și reprezintă primele de carieră profesională pentru personalul nedidactic din învățământul de stat” apare în HG 921/2023, în vigoare de joi. Acestea se acordă într-o singură tranșă în luna octombrie 2023”.

Tot în vară s-a stabilit majorarea, din iunie, a salariilor profesorilor cu 1.300 de lei.

Ce reprezintă prima de carieră didactică

Mai exact, prima de carieră didactică în valoare de 1.500 de lei se decontează din fonduri externe nerambursabile și este destinată următoarelor tipuri de cheltuieli: cursurile de pregătire profesională și cheltuieli asimilate acestora; achiziția de echipamente IT, cărți de specialitate; acoperirea unor nevoi didactice individuale specifice (30% din valoarea primei).

Personalul nedidactic va beneficia de o primă de carieră profesională de 500 lei pentru acest an școlar, pentru a asigura desfășurarea activităților educaționale. În cazul acestora prima va fi acordată pentru cursuri de pregătire profesională, precum și de alte categorii de cheltuieli necesare în sprijinul activităţii educaţionale.

Actul normativ adoptat stabilește că prima de carieră profesională va fi „asigurată pentru sprijinul personalului nedidactic, care are drept scop susținerea participării la cursuri de pregătire profesională, dar și pentru acoperirea unor nevoi didactice individuale”.

Banii vor putea fi utilizați în anul școlar 2023 - 2024. De menționat că nu există o procedură de verificare a modului în care se vor face aceste cheltuieli. Astfel, chiar dacă banii vor fi cheltuiți – așa cum se va întâmpla cel mai probabil – în alte scopuri, cadrele didactice și nedidactice nu vor trebui să-i justifice.

De atlfel, „prima de carieră profesională” reprezintă o formă mascată de compensație financiară prin intermediul căreia politicienii și-au cumpărat liniștea în vară.

Angajamente asumate sub presiunea străzii

Guvernul condus de Nicolae Ciucă (PNL) a fost obligat, sub presiunea străzii, să adopte OUG 58/2023, care se aplică din 12 iunie, și care prevede acordarea unor prime personalului didactic și nedidactic. Oficial, potrivit preambulului ordonanței aceste sume au fost acordate pentru „susținerea cadrelor didactice în eforturile acestora pentru îmbunătățirea continuă a competențelor educaționale și obținerea de performanțe școlare/ universitare în procesul educațional”.

Aceasta după ce mai multe runde de negociere au eșuat, iar profesorii au fost amenințați inclusiv de președintele Klaus Iohannis, într-o ieșire nu tocmai diplomată.

În realitate, primele au reprezentat o plată făcută greviștilor menită să-i liniștească și să-i readucă la ore. Aceasta pentru a nu periclita planurile politicienilor din coaliția PSD – PNL. Vă reamintim că greva profesorilor a fost declanșată în contextul rotativei guvernamentale, care urma să ducă la schimbarea premierului Nicolae Ciucă cu Marcel Ciolacu.

Continuarea procedurii, în contextul protestelor de stradă ar fi lovit puternic în imaginea actualei coaliții de guvernare. Astfel, politicienii PSD și PNL au fost dispuși să facă orice pentru ca profesorii să revină la ore. Iar aceasta înainte ca situația să degenereze, mai ales că largi categorii sociale, inclusiv elevii și părinții, s-au solidarizat cu greviștii.

PNL și PSD și-au uitat promisiunile imediat după ce le-au făcut

Mai mult, deși la vremea respectivă, cei doi șefi de partide, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu (fostul și actualul premier) s-au jurat că vor finaliza legea salarizării până la 15 iulie, acest lucru nu s-a întâmplat. Angajamentele făcute în timpul grevei au fost date rapid la spate după ce profesorii au revenit la școală.

Ministrul PSD al Muncii, Marius Budăi, nu a finalizat proiectul de act normativ, ba mai mult, și-a renegat angajamentul luat, spunând că a fost înțeles greșit. El a și demisionat, strategic, cu doar câteva zile de împlinirea termenului asumat. Neregulile descoperite în cazul Azilelor Groazei, au acoperit promisiunile neonorate ale politicienilor față de profesori.

Oripilați de bătrânii ținuți în condiții inumane, oamenii „au uitat” de legea salarizării promisă de cuplul Ciucă și Ciolacu. Iar înlocuitoarea lui Marius Budăi, colega sa de partid, Simona Bucura-Oprescu, nici nu a mai pomenit de acest act normativ. Deși se împlinesc trei luni de la data la care legea salarizării trebuia să ajungă în Guvern, aceasta nu există nici măcar în draft.

Scandalurile succesive care au lovit PSD și Guvernul – azilele groazei, exploziile de la Crevedia, explozia de pe șantierul Autostrăzii A7, dronele rusești prăbușite în Deltă și bâlbele autorităților pe acest subiect, mita primită de Dumitru Buzatu, temerile stârnite de legile austerității asumate de Marcel Ciolacu, care aduc majorări de taxe și impozite – au oferit un moment de respiro politicienilor din coaliția PSD – PNL. Nimeni nu se mai gândește la legea salarizării.  

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.