Educație

Astăzi sărbătorim Schimbarea la Față a Fiului lui Dumnezeu. În Vrancea au loc pelerinajul la Mănăstirea Buluc și hramul Schitului Muntioru

Valentin Muscă
6 aug 2021 6033 vizualizări

"Schimbarea la Față" este sărbătoarea care amintește momentul în care Iisus Hristos s-a retras să se roage pe Muntele Taborului, luând cu El trei dintre Apostoli: Petru, Ioan și Iacob.

Astăzi are loc marele pelerinaj anual la Mănăstirea Buluc, în Măgura Odobestilor

"Și pe când se ruga, s-a schimbat la față înaintea lor și a strălucit fața Lui ca soarele si veșmintele Lui s-au făcut albe ca lumina", scrie Sfântul Evanghelist Matei. Fiul lui Dumnezeu se alătură astfel altor două personaje centrale ale Vechiului Testament: Moise și Ilie. Primul este marele legiuitor, care primește "Decalogul", al doilea este proorocul celebru al Vechiului Legământ. "Deodată, un nor luminos i-a umbrit și un glas din nor s-a auzit: «Acesta este Fiul Meu cel iubit întru care am binevoit, de Acesta să ascultati»", mai scrie Evanghelistul. Fiind situată la jumătatea drumului spiritual al Postului Sfintei Mării, "Schimbarea la Față" este unul din momentele bisericești în care creștinii merg în pelerinaje la mănăstiri și schituri retrase, pentru a se spovedi și reculege. Din punct de vedere spiritual, transfigurarea Fiului lui Dumnezeu poate să însemne un exemplu pentru creștinii care postesc. La capătul acestui post ar trebui ca lumina transfigurării să se vadă și pe chipurile noastre, pentru că postul nu este o perioadă întunecată, în care umblăm cu fețele înnegrite, ci una de bucurie sufletească. Iar fața este oglinda sufletului. În județul nostru, unul din cele mai cunoscute locuri de pelerinaj este cel de la Mănăstirea Buluc, în Măgura Odobeștilor. Astăzi, creștinii de pe Valea Milcovului, a Putnei și din toată Podgoria Odobeștilor vor trece dealurile și vor veni la mănăstirea ridicată de răzeșul Caragea, cel care a ridicat și Mănăstirea "Sfântul Gheorghe" din Odobești și și-a "împrumutat" numele unui cartier al orașului.

Deși biserica de lemn are hramul “Pogorârea Duhului Sfânt – Sfânta Treime”, pelerinajul are loc de “Schimbarea la Față”, hramul fostei biserici de piatră și cărămidă, ridicată între cele două războaie de starețul Casian Carabă și distrusă de cutremurul din 1940. Drept mulțumire pentru cele trei decenii cât a condus Schitul și l-a pus pe picioare după crunta ocupație germană din Primul Război Mondial, la începutul anilor 50 starețul Carabă a fost “trimis” la Schitul Oancea, unde își doarme somnul de veci, departe de Schitul pe care l-a slujit cu credință.

Comuniștii au vrut să tranforme Schitul în case de vacanță

<<Pelerinajul de la Buluc a ținut în picioare Schitul șsi atunci când, oficial, acesta a fost închis după 1959. Cu toate că biserica Schitului a căzut la cutremurul din 1940, de “Schimbarea la Față” veneam cu credincioșii și sărbătoream această zi la biserica de lemn, sfidând autoritățile comuniste care vroiau să închida biserica și să amenajeze acest spațiu sacru în loc de odihnă pentru autoritățile comuniste și Ocolul Silvic din Focșani”, declara în anul 2011 pentru Ziarul de Vrancea, preotul Ticu Bolovan, parohul de la biserica “Sfinții Trei ierarhi” din Vărsătura. După închiderea Schitului în 1959, acesta a fost trecut în administrarea parohiei din Vărsatura, iar preoții Rădvan și Bolovan au dus o luptă dură cu autoritățile acelor ani pentru a păstra tradiția pelerinajului la Buluc și a salva patrimoniul religios din biserica de lemn. Dacă astăzi, pelerinajul de la Buluc este cel mai important din Măgura Odobeștilor se datorează, în parte și preoților de la parohia Vărsătura, care au înfruntat autoritățile comuniste și de 6 august organizau adevărate manifestări de credință în plin regim comunist, urcând pe dealurile unde, între paduri, se află ascunsă la umbra codrilor seculari, biserica “Pogorârea Duhului Sfânt – Sfânta Treime”. Fără să aiba faima Icoanei făcătoare de minuni de la Dălhăuți sau Valea Neagră, biserica de lemn a Schitului Buluc adapostește una din cele mai importante colecții de icoane vechi de la Carpații de Curbură, veritabile minuni ale iconografiei românești din epoca fanariotă, care l-au determinat pe istoricul Nicolae Iorga să susțină introducerea acestui patrimoniu pe Lista Monumentelor Istorice.(Valentin MUSCA)

Sărbătoare și la schitul Muntioru

Credincioșii care au răbdare și mijloace de deplasare pot merge la hramul celui mai retras schit din Vrancea, Muntioru, situat în zona de unde Milcovul își trage izvoarele, la frontiera geografică a Moldovei, Munteniei și Transilvaniei.

Astăzi, credincioșii ortodocși sărbatoresc Schimbarea la Față a Mântuitorului și la schitul Muntioru din comuna Vintileasca, ctitorit de părintele Macarie Beșliu, care a nevoit ani de zile ca stareț la Mănăstirea Poiana Mărului. Așezământul îi așteaptă pe creștinii care vor să participe la cel mai important moment din viața mănăstirii. La Muntioru se ajunge pe un drum de pământ de câțiva kilometri din centrul comunei Vintileasca, lăcașul de închinăciune fiind situat într-o superbă poiană alpina, declarată monument al naturii. Alături de călugarii de la schit și autoritățile locale au dat o mână de ajutor la pregătirea evenimentului de azi. Schimbarea la Față a Mântuitorului reprezintă data la care Iisus, împreună cu  Petru, Iacob și Ioan, a urcat pe muntele Tabor ca să se roage. Aici, apostolii au fost învăluțti într-un nor de lumină în timp ce Iisus se ruga, iar apoi au auzit un glas care le-a spus: „Acesta este Fiul Meu Cel iubit, în Care am binevoit; pe Acesta ascultati-L” (Matei 17, 5). Isus le-a poruncit celor trei să nu dezvaluie nimănui nimic din cele ce văzuseră, până după învierea Sa din morți. Sărbătoarea de astăzi este cunoscută în popor și sub denumirea de Probojenia. (Z. V.)

Vizionați și cum a fost la hramul schitului Muntioru unde este stareț pîrintele Macarie Beșliu, în anul 2011

VIDEO:cristi negrei

 

Text republicat din ediția din 6 august 2007 a ZdV

Citiți și Femeile care se spală astăzi vor rămane fără păr

Cine nu-şi vede azi, la răsărit, umbra capului, va muri până la sfârşitul anului.Acestea sunt doar două dintre numeroasele superstiţii legate de sărbatoarea Schimbării la Faţa.Potrivit tradiţiei, pe 6 august începe toamna

Ortodocşii serbează astăzi Schimbarea la Faţă a lui Iisus Hristos, unul din cele 12 praznice împărăteşti, acestei sărbători, fiindu-i asociate mai multe credinţe şi obiceiuri. Schimbarea la Faţă a lui Iisus Hristos are ca semnificaţie momentul în care apostolii Mântuitorului, aflaţi pe muntele Tabor, s-au convins că acesta nu este doar un prooroc al lui Dumnezeu, ci Fiul Său. Pe muntele Tabor, pe când Iisus se ruga, apostolii, moleşiţi de somn, tresar deodată la o privelişte nemaivăzută: chipul Mântuitorului s-a făcut altul, faţa Lui strălucea ca soarele, iar hainele Lui se făcuseră albe că zăpada. Dar, imediat, au parte de un lucru şi mai neobişnuit: în această lumină, doi bărbaţi stau de vorba cu Iisus despre patima şi moartea Sa în Ierusalim. Este vorba despre marii prooroci ai Vechiului Testament, Moise şi Ilie. În popor, această sărbătoare este prăznuită pe data de 6 august şi este privită şi ca începutul toamnei.

În satele româneşti încă mai este păstrat viu spiritul acestei sărbători, de care sunt legate o serie întreagă de obiceiuri, tradiţii şi superstiţii. Se spune că aceia care nu ţin această sărbătoare vor fi uscaţi şi gălbejiţi ca florile care de acum încep să se veştejească. Cine spală haine în această zi va fi năpădit de păduchi şi ploşniţe. Fetelor care se spală în această zi nu le mai creşte părul, aşa cum nu mai creşte iarba. Despre oamenii care nu-şi văd umbra capului la răsăritul soarelui, în dimineaţa zilei, se spune că vor muri până la sfârşitul anului. În această zi nu este bine să te cerţi cu nimeni şi nici să fii certat de către cineva, că aşa vei fi tot anul. Oamenii care se roagă în această zi să scape de o patimă (beţie, tutun, preacurvie, etc.) sigur vor fi vindecaţi. Femeile însărcinate, dacă vor ţine această zi, vor avea o naştere uşoară şi copii sănătoşi. Din 6 august, toamna începe să-şi intre treptat, treptat în drepturi. De acum înainte, iarbă nu mai creşte, păsările se pregătesc să plece spre ţările calde, insectele se pregătesc să intre în pământ. Frunzele copacilor încep să ruginească. Dacă în Ziua Schimbării la Faţă vremea este însorită şi plăcută, toamnă va fi una roditoare şi îmbelşugată. În schimb, dacă plouă, toamna va fi una mohorâta. În popor se spune că, dacă în postul Adormirii Maicii Domnului plouă mult, iarnă care va veni va fi una plină de ninsori.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.