Educație

Sfinţii Vrancei: Varlaam Mitropolitul şi Ioan Episcopul

Valentin Muscă
28 aug 2013 2040 vizualizări
Într-o lume normală, Vrancea ar fi fost mâine în sărbătoare, iar locul naşterii celor doi sfinţi - comuna Boloteşti - ar fi putut fi loc de pelerinaj şi punct de întâlnire pentru generaţia care aşteaptă de la noi, repere, modele şi alternativă la haosul care guvernează, de 24 de ani, România.

Pe 30 august, doi din cei mai importanţi ierarhi români sunt consemnaţi în calendarul creştin ortodox: Varlaam, Mitropolitul Moldovei, considerat printre ctitorii limbii române şi Ioan de la Râşca şi Secu, pomenit în documente printre fondatorii Schitului ”Sf. Nicolae”, devenit mai târziu Mănăstirea Mera. Vrancea nu este doar ţara lor, a politicienilor şi lipitorilor de afişe, Vrancea este şi pământ al sfinţilor, din mijlocul nostru ridicându-se oameni care au marcat destinele Ţărilor Române. Varlaam Mitropolitul şi Ioan Episcopul s-au născut în familia Moţocilor, care stăpânea odinioară mari proprietăţi în Boloteştii Putnei. Varlaam a fost sfetnicul de taină al primului voievod român martir – Miron Barnovschi şi din 1632 a fost ales Mitropolit al Moldovei, păstorind Biserica până în 1653, când s-a retras la Mănăstirea Secu, unde s-a prăpădit la 1657. Dacă istorii îl numără printre ctitorii limbii române este pentru că una din activităţile sale a fost educaţia, luminarea maselor şi a spiritului. A susţinut traducerea textelor în limba română, a sprijinit tiparul şi la îndemnul său, Vasile Lupu a înfiinţat o Academie Duhovnicească la Iaşi şi a zidit o salbă de perle ale arhitecturii bisericeşti în frunte cu impozanta Mănăstire ”Trei Ierarhi”. Mai mult decât atât, a tradus el însuşi şi a compus lucrări, printre care se remarcă vestita ”Cazanie”, una din primele cărţi importante în limba română, tipărite în Moldova. De cealaltă parte, nepotul său Ioan, duhovnicul Cuvioasei Teodora de la Sihla, s-a remarcat prin viaţa sa deosebită, fiind păstor la Huşi, apoi la Episcopia Romanului, trecând la cele veşnice în 1685. Ioan de la Râşca i-a sprijinit pe Ursa şi Ioan Moţoc din Odobeşti să ridice Schitul ”Sfântul Nicolae” din Codrii Merei. Din cauza decesului Episcopului de Roman şi a boierului Ioan Moţoc în 1685, pentru a se pune la adăpost, văduva Ursa a donat Schitul, domnitorului Constantin Cantemir şi aşa s-a născut ctitoria domnească de la Mera. Din nefericire, puţini dintre noi ştiu că doi vrânceni din Boloteşti au introdus Vrancea în calendarul veşniciei: Varlaam Mitropolitul şi Ioan Episcopul. (Valentin MUSCĂ)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Gheorghe, acum 3892 zile, 15 ore, 36 minute, 16 secunde
Patriarhul i-a dus in Moldova, Arhiepiscopul sa-i aduca in Vrancea.
Crestin, acum 3892 zile, 20 ore, 30 minute, 48 secunde
Asa cum spune si in articol, astazi nu se taie capul nimanui. Daca e totusi urgenta mare si nu puteti astepta pana maine, dati cu gaze sau cu gloante.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.