Educație

Premiul “Dumitru Pricop” pentru romanul prozatoarei Doina Popa

Silvia Vrînceanu Nichita
8 aug 2013 4471 vizualizări
Prozatoarea Doina Popa a obţinut premiul “Dumitru Pricop” pentru publicarea ultimului său volum de proză , “ Himera cu sfetnic aprins ”, oferit de Asociaţia “Renaşterea Râmniceană” şi Editura Rafet din Buzău.

Cele două organizaţii au desemnat zilele trecute câştigătorii celei de-a VI-a ediţii a Festivalului internaţional de creaţie literară “Titel Constantinescu”, care poartă numele regretatului prozator, poet şi regizor născut la Buzău. În acest an, numărul celor înscrişi a fost mai mare decât anul trecut, însumând 804 creaţii literare, dintre care 20 au fost nominalizate la marile premii, după cum au anunţat organizatorii. Potrivit informaţiilor noastre, Doina Popa este singura vranceancă premiată. Buzoienii au apreciat însă valoarea unor oameni de litere născuţi în Vrancea şi au instituit în cadrul competiţiei premiile “Dumitru Pricop” şi “Alexandru Sihleanu”. Juriul festivalului a fost condus de Horia Zilieru, membru USR, ajutat de colegii Emil Lungeanu, Adrian Botez, jurnalista Cristina Poteraşoiu şi editorul Constantin Marafet, organizatorul festivalului. Scriitoarea Doina Popa este o prezenţă mai discretă în peisajul nostru cultural însă este activă în ale scrisului. Membră în Uniunea Scriitorilor din România din 2004, Doina Popa este soţia mult mai cunoscutului poet şi disident vrancean Liviu Ioan Stoiciu, cu care s-a căsătorit în 1975 şi căruia i-a fost alături încă din perioada în care frecventau împreună boema literară bucureşteană. Născută la Năruja, ca fiică a unui fost deţinut politic, Doina Popa a debutat în revista “Luceafărul” noiembrie 1969, cu prezentarea lui Fănuş Neagu, cu schiţa intitulată “Procesul frunzelor”. În 1986 s-a produs debutul editorial cu romanul “Apelul de seară”, la Editura Albatros. De-a lungul anilor a publicat mai multe romane, însă apariţiile au fost mai rare decat ar fi meritat, poate şi din pricina unora dintre subiectele abordate, legate de mişcarea anticomunistă şi legionară. Sau poate că într-o familie tradiţională de scriitori bărbaţii sunt mai mereu personajele Alfa. Critica a catalogat-o pe Doina Popa ca fiind o scriitoare experiementată, “bărbată”, lucidă şi cu aptitudini native către scris. (Silvia VRINCEANU)

Iată premiile acordate la Festivalului de creaţie literară “Titel Constantinescu”


Marele Premiu „Titel Constantinescu” – cu publicarea volumului de publicistică: UMBRA SÂRMEI GHIMPATE  -  de NICOLAE DABIJA (R. Moldova)
Premiul "FĂNUŞ NEAGU” – cu publicarea volumului de versuri: SOLIE  - de VIOREL DINESCU
Premiul „Dumitru Pricop” – cu publicarea volumului de proză:HIMERA CU SFETNIC APRINS - de DOINA POPA
Premiul „Octavian Moşescu” – cu publicarea volumului de versuri: TĂCEREA EULUI - de CONSTANTIN COJOCARU(R. Moldova)
Premiul "Alexandru Sihleanu’’ - cu publicarea volumului de proză:IMPALA -  de ŞTEFAN DORGOŞAN
Premiul  "DUMITRU CRĂCIUN‘’ – cu publicarea volumului de versuri: CHEMĂRILE NECURPRINSULUI de FAZIL HÜSNÜ DAĞLARCA (TURCIA) traducător MARIAN ILIE
Premiul "MIRCEA MICU”- cu publicarea volumului de versuri: Mir(easmă) de nard   de  ION ROŞIORU
Premiul „Victor Frunză” – cu publicarea volumului de critică: POEŢI, DUPĂ PLAC (începând cu Nichita) - de LUCIAN GRUIA
Premiul „Florica Cristoforeanu” – cu publicarea volumului de versuri:UITE CUM TE AJUNGE COPILĂRIA DIN URMĂ -  de LIVIU-FLORIN JIANU
Premiul  "Slam Râmnic” – cu publicarea volumului monografic: O ISTORIE A RÂMNICULUI SĂRAT - de G.R. STĂNESCU
Premiul "C.C. Datculescu" – cu publicarea volumului de eseuri: ŞI TATĂL de ELENA RADU




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.