Educație

VIDEO!!!Schitul Buluc a fost declarat „Taborul Vrancei” de către ÎPS Ciprian

Silvia Vrînceanu Nichita
6 aug 2013 5611 vizualizări
Sute şi sute de pelerini au participat ieri la sărbătoarea hramului şi au asistat la Sfânta Liturghie săvarşită în aer liber de Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, care a transmis un mesaj şi pentru cititorii Ziarului de Vrancea

Credincioşii din zona Odobeştiului şi nu numai au urcat ieri, de sărbătoarea Schimbării la Faţă, la schitul Buluc, acolo unde, în poiana mare, s-a organizat hramul lăcaşului de închinăciune. Sute şi sute de pelerini au urcat, printre viile care stau să se coacă, spre “Taborul Vrancei”, aşa cum a numit arhiepiscopul locului schitul de pe dealul Măgura Odobeştilor. La slujbele oficiate în altarul de vară au participat numeroşi credincioşi, autorităţile judeţene, precum şi ambasadorul Franţei în România, Excelenţa Sa Philippe Gustin, alături de o delegaţie din oraşul grec Messolonghi. Sărbătoarea Schimbării la Faţă este numită în popor şi Probojenia şi rememorează momentul schimbării minunate la faţă a Domnului, în Muntele Taborului, în faţa ucenicilor Săi, Petru, Ioan şi Iacov. Arhiepiscopul Ciprian nu a ezitat să-i îndemne pe credincioşi să considere venirea la Buluc ca pe un pelerinaj simbolic în Ţara Sfantă. “Acest lăcaş de închinăciune seamănă cu muntele Taborului. Nu e neaparat necesar să mergeţi în fiecare an pe muntele Taborului, dar vă sfătuiesc măcar o dată în viaţă să faceţi un pelerinaj, să vă împărtăşiţi cu binecuvantarea lui Dumnezeu şi să vă umpleţi de sfinţenie. Să urcaţi acest drum anevoios spre această oază de lumină dunezeiască”, a spus ÎPS Ciprian.


Mesajul Episcopului către credincioşi: “Să ne luminăm la faţă!”

”Să împărtăşim unii altora Lumina dumnezeiască!” Sub semnul acestui îndemn, a fost celebrată Schimbarea la Faţă a Mantuitorului. Toată suflarea din Jariştea, în frunte cu primarul Cătălin Toma, s-a adunat în curtea Mănăstirii, ca să ia parte la sărbătoare. Alături de comunitate au fost şi deputaţii de Vrancea, consilierii, dar şi alţi invitaţi. La finalul liturghiei, ÎPS Ciprian l-a ridicat pe preotul Nicolae Sanda, duhovnicul mănăstirii, la rangul de iconom stavrofor pentru îndelungata activitate pastoral-misionară depusă în slujba Bisericii. După ce s-a retras din activitatea de la Focşani, părintele Sanda s-a alăturat schitului. Vrednicul preot a primit şi crucea pectorală din partea episcopului. “Chiar dacă unii o văd ca pe o podoabă, ea înseamnă crucea personala a lui Cristos”, a subliniat ÎPS Ciprian. La finalul slujbei, credincioşii s-au ”bulucit ” la propriu ca să atingă veşmintele prelatului, cu speranţa că vor fi feriţi de necazuri şi că vor păstra sfinţenia zilei cel puţin pană anul viitor. ÎPS Ciprian a transmis şi cititorilor ZdV ganduri luminate şi paşnice, care să-i ajute să fie împăcaţi cu sine: ”Gandul pe care îl îndrept către cititorii Ziarului de Vrancea este cel al sărbătorii de astăzi: să ne străduim cu toţii să fim oameni buni, să facem ceea ce este bine plăcut lui Dumnezeu, să ne împărtăşim cu Lumina dumnezeiască. Aşa cum S-a transfigurat Mantuitorul pe Muntele Taborului, să ne străduim şi noi, din oameni uneori desfiguraţi, să ne transfigurăm, să ducem o viaţă frumoasă încat să ne luminăm la faţă. Bucuraţi-vă pentru că aveţi o mănăstire superbă închinată acestui praznic!”.


„O adevărată Schimbare la Faţă pentru cei care cred cu adevărat”

Printre credincioşii prezenţi s-au regăsit oameni cu înclinaţie spre Dumnezeu, fideli ai Mănăstirii sau chiar sosiţi pentru prima dată în Vrancea. Unul dintre ei este Ciprian Ionuţ Hărboca, un jăriştean cu sufletul deschis către Dumnezeu: ”Această sărbătoare înseamnă foarte mult pentru mine. Această zonă este parcă trimisă special de Dumnezeu, pentru a veni credincioşii aici şi de a se curăţa de păcate. E o adevărată Schimbare la Faţă pentru cei care cred cu adevărat. Această zi este un adevărat har duhovnicesc. După vreo două ore – trei de stat aici, parcă eşti mai sănătos şi trupeşte, şi sufleteşte. Atunci cand vii cu adevărat la Dumnezeu, atunci şi simţi. Eu unul, mă simt curăţat, parcă m-aş spovedi.”, ne-a spus credinciosul. Alături de oamenii simpli, la ceremoniile de la Buluc au participat şi oficialităţi autohtone şi străine. Printre acestea, ambasadorul Franţei, Philippe Gustin, aflat la a doua vizită în Vrancea. La prima sosire a promis că va reveni şi a făcut-o, pentru că, după cum singur mărturiseşte, îi place să se ţină de cuvant. “Şi în Franţa avem numeroase pelerinaje. Am înţeles că sunt şi mulţi romani care vin din străinătate aici şi profită de acest loc.”. ne-a spus ambasadorul. La Mănăstire a fost prezentă şi o delegaţie grecească, reprezentată prin Manolis Terzaquis, preşedintele Camerei de Comerţ din Messolonghi. Acesta a declarat că a fost plăcut impresionat de Vrancea şi de oamenii ei: ”Suntem acelaşi popor, cu aceleaşi tradiţii şi obiceiuri. Dvs aveţi Schimbarea la Faţă, noi avem Sfanta Salvare. Chiar dacă nu ne cunoaştem, pentru mine romanii sunt prieteni. În subordinea serviciului meu de la Atena, am, de 17 ani, opt persoane din Romania, pe care îi privesc ca pe copiii mei.”, ne-a spus oficialul grec. De la Buluc, nimeni nu a plecat fără a fi fost cinstit cu cel puţin una din specialităţile din peşte pregătite de măicuţe, iar din recolta mănăstirii, credincioşii au primit fructe şi vin. Un moment interesant a fost cel în care o fetiţă care trecea printre oameni cu singura rugăminte de a primi un ban a fost cinstită de prefectul judeţului cu ... 1 leu. Poate că era mărunţişul pregătit tocmai pentru asemenea cereri. (Silvia VRÎNCEANU, Alina-Elena VASILIU)

 

Vechi de peste trei secole, schitul mai păstrează doar una dintre cele două biserici

Schitul lui Caragea Isaia

Schitul Buluc a fost ridicat în anul 1679 de către boierul Isaia Caragea de la Odobeşti. Acestuia i-a plăcut atât de mult ctitoria încât s-a călugărit şi s-a mutat pe dealurile împădurite de deasupra podgoriei. În vremurile bune, schitul avea suprafeţe întinse de vii şi chiar o moară pe apa Putnei. Astăzi, în fruntea micii obşti monahale se află maica Serafima, care a fost felicitată ieri de Îarhiepiscop pentru că s-a ostenit să pregătească frumos acest hram. Din cele două biserici se mai păstrează doar una mică, cea care a scăpat de cutremurul din 1940, înainte ca regimul comunist să închidă lăcaşul de cult. Autorităţile locale vor să declare Bulucul monument istoric.  (S. V.)






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
nemonis, acum 3918 zile, 23 ore, 11 minute, 50 secunde
cata ipocrizie si nemernicie...
Mary, acum 3918 zile, 23 ore, 54 minute, 55 secunde
Cine vorbeste de bunatate, arhiepiscopul? Poate dupa aceasta zi.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.