Educație

Janine Vadislav s-a întâlnit cu elevii din Odobeşti

Valentin Muscă
6 iun 2013 1616 vizualizări
Elevii Liceelor Tehnologic şi Teoretic din Odobeşti s-au întâlnit ieri cu scriitoarea Janine Vadislav, una din cele mai cunoscute realizatoare de emisiuni culturale din presa vrânceană după 1989. Evenimentul s-a petrecut la Biblioteca Publică ”Ana Georgescu” din oraşul viilor domneşti şi a fost o frumoasă lecţie de viaţă oferită de focşăneanca Janine Vadislav.

Privită ca mesaj paideic, întâlnirea dintre scriitoare şi publicul cititor a trecut peste partea oficioasă a acestor genuri de manifestări, Janine Vadislav reuşind să se transforme, uşor-uşor, într-o povestitoare a excursului său spiritual, din care fiecare elev a putut să tragă propriile învăţăminte. Dincolo de confesiunile scriitoarei îndrăgostite de un Focşani văzut prea frumos prin ochii nevinovaţi ai copilăriei, mesajul Janinei Vadislav a fost o apologie a lecturii într-un moment în care oferta mediului audio-vizual este mult mai tentantă decât lumea conservatoare a cărţii. În acelaşi timp manifestarea a fost şi ocazia descoperirii unor tinere talente printre elevii celor două licee, un motiv în plus ca scriitorii să poposească la Odobeşti, în mijlocul elevilor, pentru a le întreţine gustul lecturii şi, de ce nu, pentru a-i provoca la scris. Despre Janine Vadislav au vorbit scriitorii Gheorghe Mocanu şi Petre Abeaboeru. Proiectul ”Să ne cunoaştem scriitorii!” va continua săptămâna viitoare cu un moment comemorativ dedicat poetului Dumitru Pricop, fost profesor al Liceului Teoretic din Odobeşti în anii 70 şi director al Casei de Cultură din oraşul de sub şarba, acum 4 decenii. Laureată în două rânduri a selectului Salon Literar Dragosloveni, pe vremea când premiul de la Dragosloveni valora mai mult decât un doctorat obţinut după 1989, Janine Vadislav este una din puţinele scriitoare din spaţiul mioriţic ataşată până la exasperare de stilul proustian al descrierii, în comparaţie cu scriitorimea postdecembristă, ahtiată de cantitatea balzaciană a volumelor. (Valentin MUSCă)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.