Educație

100 de ani de la aparitia Istoricului orasului Focsani

Valentin Muscă
7 oct 2006 1791 vizualizări
Cartea scrisa de Dimitrie Caian este cea mai buna istorie a orasului Unirii

Acum o suta de ani aparea la Focsani "Istoricul orasului Focsani. Scris cu prilejul Jubileului de 40 de ani de domnie a Majestatii Sale Regelui Carol I, Focsani, 1906". Este prima si cea mai buna lucrare despre orasul Unirii. Din 1906 si pina astazi s-au mai publicat lucrari despre Focsani, dar nici una nu a reusit sa egaleze cel putin "Istoricul orasului Focsani", scrisa de ardeleanul Dimitrie Caian, fost primar al orasului. La un secol de la publicare, merita macar amintita opera ilustrului primar, care este inca lucrarea reprezentativa despre orasul Focsani. "Istoria scrisa de Dimitrie Caian ramine o lucrare inconturnabila pentru cei care vor studia trecutul acestui oras. Uitati astazi, ardelenii au jucat un rol capital in dezvoltarea culturala a Focsanilor in secolul al XIX-lea. In acei ani exista in oras o puternica diaspora de intelectuali ardeleni, care au contribuit enorm la sustinerea invatamintului focsanean. Unul dintre acestia era si Dimitrie Caian", ne-a spus istoricul Ionel Budescu. La centenarul publicarii s-ar fi putut reedita lucrarea primarului Caian, insotita de un aparat critic pe masura, pentru a aduce in actualitate o personalitate care a marcat istoria Focsanilor, dar mai ales "Istoricul orasului Focsani", lucrarea reprezentativa a orasului de pe Milcov. Autoritatile focsanene au subventionat in ultimii ani fel de fel de activitati pseudo-culturale, dar nu au gasit oportuna retiparirea lucrarii fostului primar Dimitrie Caian, la un veac de la prima editie. Cei care doresc sa rasfoiasca aceasta carte rara o pot face la Biblioteca Judeteana "Duiliu Zamfirescu" din Focsani si nu vor regreta "timpul pierdut".


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.