Educație

În Vinerea Mare se serbează şi Ziua Mondială a Libertăţii Presei

Silvia Vrînceanu Nichita
2 mai 2013 8355 vizualizări
Jurnaliştii romani vor avea de înfruntat noi procese întrucat insulta şi calomnia ar putea fi reincriminate, potrivit unei decizii a Curţii Constituţionale.Clubul Roman de Presă consideră că „libertatea de exprimare trebuie apărată prin toate mijloacele decente şi administrată inteligent”, fără excese făcute în numele libertăţii de exprimare

Larisa Guriţă - 8 ani, clasa a II-a

De ce o zi a libertăţii presei
 

În 1993, Adunarea Generală a ONU a declarat data de 3 mai Ziua mondială a libertăţii presei pentru a aduce în atenţia publică importanţa şi necesitatea respectării libertăţii de exprimare, conform articolului 19 din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului: “Orice om are dreptul la libertatea opiniilor şi exprimării; acest drept include libertatea de a avea opinii fără imixtiune din afară, precum şi libertatea de a căuta, de a primi şi de a răspândi informaţii şi idei prin orice mijloace şi independent de frontierele de stat”. Jurnalista etiopiană Reeyot Alemu, aflată acum în închisoare, este câştigătoarea Premiului mondial pentru libertatea presei UNESCO - Guillermo Cano 2013. Reeyot Alemu a fost remarcată pentru “curajul excepţional, rezistenţa şi angajamentul său în libertatea de exprimare”. Reeyot Alemu a scris articole critice la adresa puterii politice şi a semnalat problemele sociale, concentrându-se asupra cauzelor profunde ale sărăciei şi egalităţii între sexe. Alemu a fost arestată în iunie 2011 şi ulterior condamnată la cinci ani de închisoare. Premiul mondial pentru libertatea presei, în valoare de 25.000 de dolari, poartă numele jurnalistului columbian Guillermo Cano, asasinat în 1987, pentru că a denunţat activităţile traficanţilor de droguri din ţara sa.
 

CRP cere relansare prin jurnalism creativ şi management inspirat
 

Jurnalismul creativ şi managementul inspirat trebuie să fie căile de relansare ale mass-media româneşti, 3 mai fiind un bun moment simbolic pentru exprimarea publică a acestor obiective, se arată în mesajul Clubului Român de Presă (CRP) cu ocazia Zilei Libertăţii Presei. „Invocarea în continuare a «crizei», după câţiva ani nefaşti pentru presă, este un drum înfundat, o abordare negativă şi folosirea sa nu poate fi o scuză pentru incapacitatea de a găsi soluţii de redresare, altele decât tăierile de costuri. Jurnalismul din România trebuie să redevină acum, nu într-un viitor nedefinit, o forţă şi această stare de fapt trebuie să consacre prin recunoaşterea şi stimularea valorilor individuale, respectarea normelor etice şi a relaţiilor contractuale”, se spune în mesajul asociaţiei profesionale transmis prin intermediul Mediafx. CRP crede că „sprijinul din partea autorităţilor, acordat în spiritul şi după regulile europene este util, pentru că predictibilităţile financiare şi legislative sunt cele care fac ordine într-un mediu economic încă fragil”. De asemenea, CRP consideră că „dincolo de constrângerile realităţii, libertatea de exprimare trebuie apărată prin toate mijloacele decente şi administrată inteligent” şi că „excesele” făcute în numele libertăţii de exprimare „nu se justifică, după cum şi limitările sunt abuzive”.
 

Copiii văd o presă divers colorată, cu ochii mari
 

Ziarul de Vrancea a dorit să marcheze în mod diferit anul acesta Ziua libertătii presei şi vă oferă o surpriză colorată. Este vorba despre o serie de desene speciale făcute de 14 copii care frecventează Cercul “Strop de culoare” din Focşani, coordonat de profesoara de arte plastice Veronica Groper, care au dorit să salute în felul lor naiv circulaţia cuvantului liber în lume. Sunt desenele unor copii cu varste cuprinse între 7 şi 11 ani, care au transpus prin culoare ce cred ei ca este presa. Profesoara Veronica Groper spune că cei mici au fost încantaţi să-şi spună prin desen părerea despre lumea ziarelor, revistelor, a radio-televiziunii şi internetului, iar ceea ce a ieşit este efortul global prin care informaţia ajunge la fiecare dintre noi. Copiii au sintetizat mass-media ca fiind un ecran sau o foaie interactivă care îţi aduce toată lumea acasă sau doi ochi mari care văd totul. Lucrările celor mici vor fi expuse atat la redacţia noastră, pe pagina de Facebook a ziarului cat şi pe cea a Centrului pentru Jurnalism Independent. Gabriela Porumb, Larisa Guriţă, Ani Robu, Maria Andrada, Ştefania Paltinuş, Maria Fileru, Maria Păltinuş, Bianca Trăşculescu, Ioana Soare, Andra Barbu, Bianca Tănase, Ionuţ Popa, Cristiana Elena Miloş şi Teodora Chiriac sunt micuţii care ne-au încantat cu cele mai reuşite desene şi cărora le mulţumim. Iar cititorilor le spunem că Ziua Libertăţii Presei nu este o zi de sărbătoare, ci una care pune lupa pe problemele presei pentru că libertatea jurnaliştilor este de fapt libertatea noastră, a tuturor. Sărbători cu bine! (Silvia VRÎNCEANU)

Teodora Chiriac – 8 ani, clasa a II-a

Cristiana Elena Miloş - 10 ani, clasa a III-a

Ionuţ Popa – 10 ani, clasa a IV-a


Bianca Tănase – 10 ani, clasa a IV-a

Andra Barbu – 9 ani, clasa a III-a

Ioana Soare – 11 ani, clasa a V-a

Bianca Trăşculescu – 9 ani, clasa a III-a

Maria Păltinuş - 8 ani, clasa a II-a

Maria Fileru – 11 ani, clasa a IV-a

Ştefania Paltinuş - 7 ani, clasa I

Maria Andrada – 7 ani, clasa I

Ani Robu – 10 ani, clasa a III-a





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
wzhanlr42, acum 4006 zile, 10 ore, 56 minute, 48 secunde
As with the lever press, when the brain waves that signified narrow door traveled from the encoder rat to the decoder rat, the latter usually poked the correct port. mulberry alexa Even if people citeste integral
lellaffergy, acum 4006 zile, 11 ore, 34 minute, 54 secunde
<a href=http://www.salefitflopssingapore.com>fitflops</a> with regard to womenand both of these <a href=http://www.salefitflopsonline.com>fitflops</a> materials, even so the citeste integral
, acum 4010 zile, 5 ore, 54 minute, 34 secunde
Felicitari copiilor de la cercul de desen si La multi ani jurnalistilor de ziua libertatii de exprimare. ZdV, tine-o tot asa.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.