Educație

Unirea şi Pastorala se unesc astăzi pentru concertul Învierii

Silvia Vrînceanu Nichita
21 apr 2013 3034 vizualizări
Dirijorii celor două formaţii ale Focşaniului promit spectatorilor “un moment de înălţare sufletească şi de adancă trăire emoţională”

Orchestra de Cameră Unirea şi Corul de cameră Pastorala oferă oraşului Focşani un dar de preţ cu ocazia sărbătorilor pascale, un concert comun, o premieră pe care publicul iubitor de muzică clasică nu ar trebui să o rateze. 23 de instrumenţişti coordonaţi de Vincent Grüger şi 37 de corişti conduşi de Dumitru Săndulachi vor urca în această seară pe scena Ateneului, unde vor aborda pagini de largă popularitate din creaţia muzicală, semnate de Giuseppe Verdi, G.F. Handel, Johann Sebastian Bach, Sabin Drăgoi şi Gheorghe Firca, ultimul dintre compozitori fiind legat prin familie de Focşani. “Cu siguranţă spectatorii vor pleca deosebit de încantaţi. Lucrările ce vor fi interpretate sunt foarte frumoase, majoritatea fiind spectifice momentului Învierii Domnuluii. I-am urmărit pe artişti la repetiţii, sună minunat. Felicit anticipat ambele ansambluri”, ne-a spus Valentin Gheorghiţă, directorul Ateneului.

Dumitru Săndulachi: “oferim un dar de suflet”

Este pentru prima dată cand instrumentiştii urcă pe aceeaşi scenă cu coriştii. “Vrem să oferim melomanilor în prag de sărbătoare acest dar de suflet şi suntem convinşi că împreună cu sala vom crea un moment de înălţare sufletească şi de adancă trăire emoţională. Dorim să oferim acest concert publicului spectator şi ca o mulţumire a susţinerii permamente pe care am avut-o în cei 35 de ani de activitate neîntreruptă a Pastrola”, ne-a declarat profesorul Săndulachi, dirijorul coralei. Coriştii oraşului nostru au mai cantat în acompaniamentul unor orchestre renumite: Orchestra Filarmonicii din Dijon, Orchestra bavareză din München, Orchestra Dinu Lipati din Satu – Mare sau Orchestra filarmonicii din Braşov. “Ideea noastră a fost ca Pastorala să continue această tradiţie vocal-simfonică şi iată că timpul şi numai el a rezolvat această dorinţă a noastră”, ne-a mai spus Dumitru Săndulachi. Acesta a dezvăluit că va oferi publicului în primă audiţie la Focşani pagini de o rară frumuseţe din creaţia marelui compozitor Bach, dar Pastorala va interpreta şi Cantata “Mântuire”, pe care compozitorul Gheorghe Firca a dedicat-o formaţiei, prima audiţie absolută avand loc la Focşani în 1998, împreună cu Orchestra radio.

Vincent Grüger: “Vrem să continuăm”

După repetiţiile de aseară, şi dirijorul Vincent Gruger regretă că nu a început mai devreme colaborarea cu “pastoraliştii”. “Chiar nu-mi explic de ce nu am avut ideea mai demult. A fost un pic de ezitare reciprocă dar repetiţia a ieşit mult mai bine decat m-aş fi aşteptat. Corul este foarte bine pregătit, muzicienii din orchestră de asemenea. Vrem să continuăm acest proiect comun”, ne-a spus dirijorul Grüger, care a ţinut să salute prezenţa în concert a sopranei Alina Lăduncă-Coban. Toţi cei implicaţi în acest proiect vorbesc de planuri comune, aşa că este posibil să avem pe viitor cel puţin două concerte Unirea-Pastorala, de Crăciun şi de Paşte. Aşadar. dacă doriţi să investiţi în acest proiect cultural, bucuraţi-vă sufletele la concertul intiulat “Slavă întru Cel de Sus”. Biletele sunt disponibile la preţuri “subvenţionate” (10 şi 20 lei), iar artiştii vă vor răsplăti cu o oră şi jumătate de muzică divină. (Silvia VRÎNCEANU)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.