Educație

Sfântul Pahomie, stareţul Schitului Vineşeşti – Odobeşti

Valentin Muscă
12 apr 2013 2835 vizualizări
Viaţa acestui sfânt al Rugăciunii inimii a fost un exemplu care ar trebui să-i inspire pe noii conducători ai Arhiepiscopiei

Necunoscut în Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei, Sfântul Pahomie de la Gledin a fost unul din monahii care au marcat viaţa spirituală a Bisericii din Moldova în secolul XVIII. Pentru fostul ţinut al Putnei, sfântul Pahomie a avut un rol determinant în viaţa religioasă din „Athosul românesc al Vrancei”, fiind stareţ al Schitului „Sfântul Gheorghe” din Vineşeşti, duhovnic al monahului Gheorghe-Gherasim Caragea, fondatorul Schitului şi părinte spiritual al Bulucului.

La îndemnul sfântului, fiul său, Ion-Isaia Caragea, a fondat Schitul Buluc, în aceeaşi perioadă în care Sfântul Vasile de la Poiana Mărului punea bazele la Dălhăuţi şi Poiana Mărului, a celei mai mari concentrări monahale din istoria Moldovei şi Ţării Româneşti. Originar din Ardeal, ca mulţi români, a trecut munţii şi a devenit monah la Mănăstirea Neamţ. Dorinţa unei vieţi îmbunătăţite l-a dus în Rusia, la sfântului Dimitrie al Rostovului, cel care a revigorat spiritualitatea rusă în plină secularizare în timpul lui Petru Cel Mare. Întors în Moldova cu mare bagaj de scrieri isihaste, Pahomie este numit episcop al Romanului în 1707, rămânând în funcţie până în 1714 când părăseşte, la cerere, dregătoria, pentru a se dedica vieţii spirituale. În acest scop înfiinţează Schitul Pocrov de lângă Neamţ. Instabilitatea politică din Moldova l-a obligat să părăsească de mai multe ori ţara. Într-o perioadă de linişte, la rugămintea fostului bulucbaşă Gheorghe Caragea, devenit monahul Gherasim, acceptă să vină stareţ al Schitului „Sfântul Gheorghe” din Vineşeşti. Testamentul monahului Gherasim l-am publicat în premieră în lucrarea noastră „Creştinătatea Odobeşteană”. Desigur, acest lucru nu a fost luat în seamă de funcţionarii Arhiepiscopiei, care nici astăzi, la 2 ani de la publicarea documentului, nu s-au obosit să ia act de această importantă descoperire din viaţa religioasă a satelor care comun astăzi Odobeştii. Din acest punct de vedere 14 aprilie – ziua de pomenire a acestui sfânt al Rugăciunii inimii – ar putea fi un moment important pentru spiritualitatea vrânceană şi pentru Biserica locală din Odobeşti, dacă ţinem cont că sfântul Pahomie a fost stareţ la un Schit din localitate şi a determinat înfiinţarea celui mai important aşezământ monahal din acest spaţiu geografic - Bulucul. Poate, noua conducere a Arhiepiscopiei va dezlega funcţionarii din turnul lor de fildeş, va deschide ochii la problemele societăţii şi va abandona ignoranţa şi dispreţul pe care le-au arătat în dialogul cu cei care formează, împreună, Biserica. Din păcate, după modul cum a fost comunicată în mod tendenţios informaţia cu schimbarea protoiereilor, dorinţele creştinilor şi ale societăţii civile de la noua conducere a Arhiepiscopii sunt încă în sala de aşteptare... (Valentin MUSCĂ)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.