Educație

Constantin Apostol şi Odobeştii începutului de veac XX

Valentin Muscă
6 mar 2013 2471 vizualizări
Pentru a creiona cât mai bine biografia acestui dascăl organizatorii îi roagă pe cei care au cunoscut omul, profesorul, scriitorul, traducătorul şi publicistul Constantin Apostol să-i contacteze

Casa de Cultură „Constantin C. Giurescu” din Odobeşti va organiza în luna aprilie simpozionul „Constantin Apostol şi Odobeştii începutului de veac XX”, un omagiu dedicat profesorului care a cules poveştile bătrânilor şi a lăsat două romane document despre „Oraşul viilor domneşti” din ajunul şi din timpul Primului Război Mondial. Născut în 1904 la Focşani, Constantin Apostol şi-a început studiile cu multe peripeţii la Liceul „Unirea” exact în perioada în care bună parte din fostul judeţ Putna, inclusiv Focşanii şi Odobeştii erau sub ocupaţie germană. A avut o activitate literară bogată în perioada interbelică, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial şi în primii ani după război, ca din 1949 până în 1969 să intre - din motive pe care le vom devoala cu ocazia simpozionului de la Odobeşti – într-un con de umbră. Va reveni în lumea literară cu cele două romane despre Odobeşti („Amarul sânge al strugurilor”, 1969 şi „Război cu zurgălăi”, 1971) lucrări care ne interesează în mod deosebit deoarece cuprind, sub formă romanţată, oameni, momente şi evenimente din cea mai cunoscută Podgorie vrânceană – Odobeşti. Trebuie spus că autorul a fost profesor al Liceului Teoretic „Duiliu Zamfirescu” din Odobeşti, dar şi al Liceului „Unirea” din Focşani.

Cu ocazia simpozionului va fi lansată ediţia a II-a a romanului „Amarul sânge al strugurilor”(Ed. Terra, Focşşani) şi o carte poştală cu o imagine inedită din anii în care se petrece intriga romanului. Într-o perioadă în care profesia de dascăl nu mai prezintă interes pentru tânăra generaţie, profesorii sunt marginalizaţi profesional şi umiliţi de stat prin salarii de mizerie, simpozionul vrea să aducă în atenţia elevilor şi dascălilor, chipul unui profesor care a reuşit să îmbine munca de la catedră cu activitatea de scriitor, lăsându-le odobeştenilor două romane document. Pentru a limpezi multe din lucrurile tulburi ale acelor timpuri şi a creiona cât mai bine biografia acestui dascăl organizatorii îi roagă pe cei care au cunoscut omul, profesorul, scriitorul, traducătorul şi publicistul Constantin Apostol să-i contacteze la nr. de telefon 0237.676545. (Valentin MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.