Educație

Sfântul Daniil Sihastru, duhovnicul lui Ştefan cel Mare

Valentin Muscă
17 dec 2012 4373 vizualizări
Dacă voievodul Ştefan cel Mare a fost canonizat de Biserică, acest lucru s-a datorat nu faptelor sale de vitejie, ci bogatei activităţi în domeniul religios, fiind considerat unul din cei mai mari cititori de lăcaşuri de cult din Ţările Române.

Această latură a personalităţii domnitorului a fost insuflată şi cultivată de Cuviosul Daniil Sihastru, duhovnicul şi sfătuitorul de taină al celui care a apărat cu sabia frontierele Moldovei aproape jumătate de secol. Ca şi în cazul altor mari duhovnici, despre Daniil Sihastru nu cunoaştem mare lucru, doar că era originar dintr-un sat din zona Rădăuţiului, capitala de început a Moldovei şi a primit metanie la Mănăstirea Putna, de unde s-a retras în marginea unei păduri unde şi-a săpat o chilie într-o stâncă, chilie pe care o vedem şi astăzi. Aşa cum o spune şi numele său a trăit restul vieţii în propria-i sihăstrie, fiind cercetat de cei care aveau nevoie de duhovnic şi de sfaturi la vremuri de cumpănă. Printre aceştia s-a aflat şi tânărul Ştefan, înainte să ajungă domnitor. Tradiţia spune că după ce a fost înscăunat domn al Moldovei, Ştefan cel Mare îl căuta în momente grele, cerându-i sfatul şi binecuvântarea. Dacă domnia sa a fost una strălucită este şi pentru că a avut în duhovnicul său un sfetnic înţelept. Pentru viaţa sa deosebită Daniil Sihastru era cinstit de credincioşi încă din timpul vieţii, iar canonizarea de către Sinodul Bisericii Ortodoxe Române nu a făcut decât să-i confirme sfinţenia. (Valentin MUSCĂ)


 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.