Educație

Janine Vadislav, “Raiul”

Valentin Muscă
18 nov 2012 2503 vizualizări
Scriitoarea Janine Vadislav vă invită în Rai pentru a vă elibera efemer de iadul pe care-l trăim în cotidian.

Evident, nu este raiul materialist pe care vi-l propun în aceste zile politicienii, nici Edenul idilic locuit odinioară de Adam şi Eva, ci este colţul de Rai aşa cum l-a simţit autoarea. “Raiul” (Ed. Terra, 2012) nu este un jurnal sau o carte de memorii, ci un roman în toată puterea cuvântului, scris de la un capăt la altul cu patimă şi migală pentru că Janine Vadislav face parte dintre scriitorii pentru care scrisul nu este o cale de parvenire socială, nici de epatare faţă de ceilalţi membri ai breslei. Într-o Vrance în care fiecare scriitor răsărit vrea să fie patron de revistă, de cenaclu, de ligă sau asociaţie scriitoricească, Janine Vadislav face figură solitară, deşi este cofondatoarea multor asociaţii, ligi, festivaluri sau reviste. Pur şi simplu pentru că Janine Vadislav nu este chinuită de demonul orgoliului, al numărului de volume pe an sau al funcţiilor de conducere la revistă sau ligă. Janine, ca şi noi de altfel, are subiectivităţile ei, dar când vine vorba de scris, autoarea se transfigurează şi uită de stresul profesiei de jurnalist, devenind o eremită care-şi transformă amintirile în personaje şi gândurile în pretexte pentru a dezvolta o intrigă sau întreţine un dialog. Citit în această cheie, mulţi din cei care vor răsfoi romanul vor fi tentaţi să creadă că lucrarea este o poveste a Focşanilor de altădată sau un jurnal intim al autoarei. Pe de altă parte vor fi alţii care ar putea crede că volumul este un mixtum compozitum, întrucât este alcătuit din mai multe paliere, registre, uneori dând impresia că intriga este din zilele noastre, alteori ba. Şi unii şi alţii se vor înşela. Fiind un simplu semnal editorial, nu ne permitem să intrăm în lumea personajelor, lăsând criticilor autorizaţi din urbe acest privilegiu. Ce putem spune cu certitudine este că Janine Vadislav este o scriitoare înzestrată cu magia prin care reuşeşte să ne desprindă pentru moment de la grijile de zi cu zi şi să ne transpună în lumea personajelor şi întâmplărilor sale. Măreţia unui scriitor nu constă în numărul volumelor publicate, nici în mărimea fotografiiilor care-i apar în propria revistă, ci în vraja prin care îl prinde pe cititor şi pentru câteva clipe îl face să uite de facturile de la utilităţi şi ratele de la bănci. Janine Vadislav este înzestrată cu această calitate rară pe meleagurile noastre, iar cel mai recent roman al autoarei este dovada celor spuse mai sus. Citiţi “Raiul” Janinei Vadislav să vedeţi ce diferenţă este între magia unui scriitor şi raiul promis de vânzătorii de iluzii de care ne împiedicăm, în aceste zile, la tot pasul! (Valentin MUSCĂ)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
Paul Spirescu, acum 4175 zile, 18 ore, 57 minute, 3 secunde
Subscriu din toata inima la cele scrise de Valentin Musca si la aprecierile de la "COMENTARII". Sincere felicitari, Janina!
Gheorghita Mocanu, acum 4175 zile, 19 ore, 51 minute, 54 secunde
Scurta prezentare facuta de Valentin Musca este in masura sa o arate pe adevarata Janine Vadislav, asa cum este ea, riguroasa, atenta si perfectionista in tot ce inseamna cuvant scris si asezat intr-o citeste integral
viorel iancu, acum 4175 zile, 20 ore, 15 minute, 6 secunde
Focsaniul Tau si al Meu il gasim in cartea Doamnei Janine Vladislav. Aici idei interesante despre Focsaniul Vechi. Cautati cartea si cititi-o!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.