Educație

Dionisie Areopagitul, sfântul ierarhiilor cereşti

Valentin Muscă
2 oct 2012 1307 vizualizări
Creştinii ortodocşi îl pomenesc astăzi pe Sfântul Dionisie Areopagitul, unul din cele mai misterioase personaje care au influenţat teologia Bisericii creştine

Format în şcolile de filosofie ateniene în epoca în care Hristos se năştea în ieslea din Nazaret, Dionisie a avut şansa de a se întâlni face a face cu Apostolul Neamurilor - Pavel, venit într-una din călătoriile sale misionare la Atena. Influenţat de predica Apostolului, se botează şi devine uncenicul acestuia şi episcop al Tesalonicului. Urmând exemplul Sfântului Pavel, pleacă la rându-i în călătorii misionare în părţile de apus ale Europei, unde va fi ucis în timpul unui val de persecuţii declanşate împotriva creştinilor. Dincolo de activitatea misionară, prin care a dus cuvântul Evangheliei în mijlocul popoarelor străine de Vestea Bună, Dionisie a lăsat patru tratate teologice care au marcat întreaga teologie creştină din secolul I şi până în zilele noastre. „Despre ierarhia cerească”, „Despre ierarhia bisericească”, „Despre teologia mistcă” şi „Despre numele divine” sunt patru din cele mai importante scrieri teologice apreciate atât în lumea Occidentală, cât şi în Răsărit, făcând din Dionisie Areopagitul un teolog fără frontiere confesionale. (V. M.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.