Educație

Patru universităţi din Romania în top 700 mondial

Ziarul de Vrancea
12 sep 2012 1701 vizualizări
Este vorba despre Universitatea din Bucureşti, Universitatea Babeş Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi şi Universitatea de Vest din Timişoara

Patru universităţi din România sunt incluse în Clasamentul Internaţional al Universităţilor - QS World University Rankings 2012. Este vorba despre Universitatea din Bucureşti, Universitatea Babeş Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi şi Universitatea de Vest din Timişoara, care se afla în Top 700 la nivel mondial. Toate cele patru universităţi se clasează pe locuri între 600 - 700 în Clasamentul Internaţional al Universităţilor 2012/2013. Amintim că primele trei universităţi au fost clasificate anul trecut în România, în primul clasament de acest gen din ţară, ca fiind primele din cea mai importantă categorie valorică - Universităţi de Cercetare Avansată şi Educaţie. Universitatea de Vest din Timişoara este prima din a doua grupă valorica - Universităţi de Educaţie şi Cercetare ştiinţifică.

"Prea puţină cercetare influentă"

Danny Byrne, editor al www.topuniversities.com, a declarat pentru HotNews.ro că "faţă de poziţia lor generală, universităţile româneşti au o evoluţie bună în sondajele noastre cu privire la cadre universitare şi angajatori, ceea ce înseamnă că, cel puţin la nivel regional, se bucură de o oarecare recunoaştere a standardelor academice şi a calităţii absolvenţilor. Cu toate acestea, rezultatele arată că suferă de pe urmă numărului mare de studenţi dintr-o clasă şi că nu fac deocamdată suficient de multă cercetare influentă (măsurată prin citări)". "Totodată, în timp ce acestea sunt domeniile în care universităţile româneşti răman în urma celor mai bune universităţi din lume, este important de reţinut că cele 700 de universităţi de top reprezintă o mică parte a celor peste 15.000 de instituţii din întreaga lume, astfel încat prezenţa în sine pe poziţiile clasamentului înseamnă că universităţile româneşti fac ceva bine. Clasamentul favorizează instituţiile care se concentrează pe cercetare orientată internaţional. Faptul că universităţile româneşti nu se apropie de varful clasamentului nu înseamnă că acestea nu au alte merite sau că nu oferă servicii valoroase studenţilor romani", a explicat Danny Byrne.

MIT, pe primul loc

Topul este realizat de QS pe baza reputaţiei academice (40%), reputaţiei în randul angajatorilor (10%), raportului între numărul de studenţi şi corpul didactic (20%), numărului de lucrări academice listate în publicaţii de specialitate (20%), numărului cadrelor didactice internaţionale (5%), numărului studenţilor internaţionali (5%). În vederea realizării clasamentului, peste 46,000 de cadre universitare şi 25,000 angajatori au participat la sondaje.
Anul acesta poziţia de lider între universităţile din întreaga lume a fost preluată de Massachusetts Institute of Technology (MIT) din SUA. Pe locul al II-lea se afla University of Cambridge din Marea Britanie, iar pe locul al III-lea Harvard University din SUA. 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.