Educație

Nifon, sfântul care a reînfiinat Episcopia Buzaului

Valentin Muscă
10 aug 2012 2778 vizualizări
Creştinii ortodocşi din Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei îl vor pomeni în acest sfârşit de săptămână pe Sfântul Nifon, fost Patriarh al Constantinopolului, cel care în 1502 a redeschis Episcopia Buzăului.

Grec din Peloponez, Nifon a păstorit Biserica Greacă în primele decenii de după căderea Constantinopolului, o perioadă în care Turcii schimbau patriarhii după bunul lor plac. Ales Patriarh în 1486, după 2 ani este alungat din scaun de Turcii până în 1496 când îl întâlnim din nou la conducerea Patriarhiei, unde nu va rămâne mult timp din cauza intrigilor conaţionalilor săi pe lângă Sultan. Destinul a făcut să-l întâlnească pe Radu Cel Mare, domnitorul Ţării Româneşti, care în jurul anului 1500 l-a adus în  ţară şi l-a numit Mitropolit al
Ţării Românesşti. În această funcţie, în puţinii ani în care a condus Biserica din Muntenia, a făcut vizite canonice, a contribuit la renaşterea vieţii spirituale, la luminarea clerului şi a creştinilor, la îndepărtarea practicilor obscurantiste din viaţa liturgică, iar prin Sinodul din 1502 a reînfiinţat Episcopia Buzăului, de fapt vechea Episcopie a Gotiei de la Carpaţii de Curbură. Din nefericire, în urma unui conflict cu domnitorul, fostul patriarh se retrage în Muntele Athos. Un deceniu mai târziu, renascentistul principe Neagoe Basarab aduce moaştele sale la Curtea de Argeş, unde va fi canonizat în 1517, fiind şi prima canonizare din istoria Bisericii Ortodoxe Române. (Valentin MUSCĂ)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.