Educație

Edith Stein-Tereza Benedicta a Crucii, patroana Europei

Valentin Muscă
9 aug 2012 2801 vizualizări
Intrată în istorie cu numele de Tereza Benedicta a Crucii este simbolul unei lumi pentru care viaţa s-a încheiat brutal la Auschwitz.

Născută într-o familie evreiască din Silezia la începutul ultimului deceniu al secolului XIX, cu un nume ce ne trimite deopotrivă la Vechiul Testament şi la istoria evreilor din Germania, Edith Stein s-a remarcat prin disponibilitatea pentru folosofie, devenind după Primul Război Mondial un apreciat profesor de filosofie şi gânditor original. Trăind într-o Germanie în care din 1933 legile rasiale au scos rand pe rand străinii din funcţiile publice, Edith Stein a fost îndepărtată la rându-i din învăţământ. Între timp, tânăra gânditoare se convertise la catolicism şi decide să intre în Ordinul Carmelitelor tocmai în anul fatidic 1933, la o mănăstire din Koln. Din nefericire, zidurile spirituale ale mănăstirii nu o puteau apăra de trimiterea în lagărele de exterminare. De aceea, a plecat într-o mănăstire carmelită din Olanda. Însă «îngerii morţii» au descopeit-o şi împreună cu sora sa au fost arestate şi trimise la Auschiwitz, unde au fost ucise pe 9 august 1942.  Canonizată de 1987, din 1999 este unul din patronii spirituali ai Europei. Pentru cei care mai vorbesc în necunoştinţă sau glumă de Auschwitz sau Gulag, ar fi bine mai degrabă să ia o carte de istorie şi să citească ororile veacului trecut, pentru ca istoria să nu se mai repete. (Valentin MUSCĂ)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.