Educație

1,5 miliarde pentru pictura Biserii din Rugineşti

Valentin Muscă
1 apr 2012 1964 vizualizări
Este singura biserică de lemn cu pictură interioară din Vrancea

Ministerul Culturii şi Cultelor a alocat 1,5 miliarde de lei vechi (150.000 Ron) pentru restaurarea picturii bisericii “Cuvioasa Paraschiva” din comuna Rugineşti, singura biserică de lemn din Vrancea cu pictură interioară. Lăcaşul a fost consolidat şi restaurant în 2011 prin Programul Naţional de Restaurare (PNR) şi este una din bisericile incluse de Direcţia de Cultură şi Patrimoniu Vrancea în proiectul “Catedralele Vrancei”, prin care se doreşte promovarea acestora pe plan naţional şi internaţional. “Pictura bisericii de lemn din Rugineşti este unicat printre bisericile de lemn din Vrancea. Din acest motiv, Comisia Naţională a ţinut cont de recomandările noastre şi rapoartele specialiştilor, şi a alocat prin PNR – 2012, 1,5 miliarde de lei vechi, astfel încît pictura să fie restaurată în condiţii optime”, ne-a spus Florin Micu, directorul Direcţiei pentru Cultură Vrancea. Lăcaşul a fost ridicat la cumpăna dintre sec. XVII-XVIII, în mijlocul codrilor de pe Valea Domoşiţei şi din punct de vedere arhitectonic aminteşte de biserica lui Bogdan I din Rădăuţi. Biserica „Cuvioasa Paraschiva” din Rugineşti este considerată una din cele mai vechi biserici de lemn din judeţ care a păstrat acelaşi stil arhitectonic şi pictura originală din perioada de glorie a artei religioase moldave. (Valentin MUSCĂ)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
un cetatean, acum 4407 zile, 2 ore, 7 minute, 40 secunde
Felicitari parintelui protopop Ioan Ciobotea pentru implicarea in gospodarirea acestui lacas de cult si pentru implicarea in restaurarea lui.
costica, acum 4407 zile, 2 ore, 58 minute, 20 secunde
Biserica din Ruginesti este ,,singura biserică de lemn din Vrancea cu pictură interioară." Afirmatia ma mira, deoarece bisericute din lemn foarte vechi, cu pictura interioara, se gasesc si citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.