Educație

Florinel Agafiţei, ”Schiţă monografică a comunei Năneşti”

Valentin Muscă
29 ian 2012 2321 vizualizări
Profesorul Florinel Agafiţei continuă cercetările sociologice de tip monografic, cea mai recentă lucrare fiind dedicată unei localităţi de răzeşi din zona de cîmpie a judeţului: ”Schiţă monografică a comunei Năneşti” (Ed. Zogotto, Galaţi, 2011).

Este vorba despre o localitate intersantă nu doar din punct de vedere sociologic - aşa cum autorul a demonstrat-o în acestă carte - dar şi geografic, locuitorii acestei comune trăind de secole sub ameninţarea apelor Siretului şi a rîurilor Putna, Rîmnic şi Leica. „Actuala schiţă monografică se bazează aproape în exclusivitate pe documente de arhivă, în marea lor majoritate inedite, atît cu privire la Năneşti, cît şi în ceea ce priveşte fosta comună Călieni”, scrie, în Cuvîntul înainte, autorul lucrării. De fapt, acesta este şi punctul forte al cercetării profesorului Agafiţei, care nu s-a mărginit să construiască o carte ca un patchwork, aşa cum se obişnuieşte pe la noi, ci a realizat o cercetare în sensul strict al cuvîntului, prin care elemente necunoscute despre organizarea satelor româneşti din zona de cîmpie sînt puse într-o altă lumină şi o parte din ideile preconcepute pe care le avem despre aşezările ”cîmpenilor” vor fi risipite. Aproape jumătate de mileniu de vieţuire pe malurile Siretului, cu bune şi rele, cu momente de lumină, dar şi clipe de jale, fac din această schiţă monografică cea mai pertinentă introducere în lumea satului vrîncean din zona de cîmpie. Dacă despre satele de munte ale Vrancei există zeci de studii, publicate înainte şi după 1989, despre satele din zona de cîmpie aceste studii lipsesc. De aceea, cercetarea profesorului Agafiţei este cu atît mai importantă, cu cît este o lucrare redactată ştiinţific, nu o plastografie cu aere monografice. Seriozitatea lucrării este dublată de un buchet de fotografii realizate de o manieră profesionistă de unul din cei mai longevivi realizatori TV din Vrancea de după 1989, jurnalistul Emil Grosu. O bibliografie consistentă completează lucrarea, făcînd din ”Schiţă monografică a comunei Năneşti” una dintre cele mai serioase cercetări sociologice publicate în Vrancea. Cei care se aşteaptă la o lansare a lucrării cu lăutari, parastase, colivă şi ”Veşnica pomenire” vor fi dezamăgiţi deoarece autorul nu a publicat în anexă un album omagial cu primarul, viceprimarul, consilierii, şefii de post şi foştii nomenclaturişti din comună, cum se practică în „Republica Vrancea!” Dar nu disperaţi, pentru că este an electoral şi avem autori băştinaşi care au trimis spre tipar cîteva monografii electorale, de unde nu vor lipsi grătarele, lăutarii şi primarii! (Valentin MUSCĂ)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.