Educație

In memoriam Spiridon Gîrneaţă

Valentin Muscă
13 dec 2011 1713 vizualizări
De Sfîntul Spiridon a fost comemorat cel mai mare primar filantrop al Odobeştilor - Spiridon Gîrneaţă. Personaj paradoxal şi figură unică în toată istoria „Oraşului viilor domneşti”, Spiridon Gîrneaţă a fost primarul care a marcat localitatea, înainte ca tîrgul să devină municipiu, în 1862.

Mai puţin cunoscut ca primarul Manea Băiatu - care a introdus apa curentă în oraş în 1912 - Spiridon Gîrneaţă a fost edilul care a făcut trecerea de la Evul Mediu românesc la epoca modernă. Slujitor în oastea Moldovei, apoi  comandant al Căpităniei de Odobeşti la jumătatea secolului XIX, în anii în care tîrgul făcea parte din Plasa Milcovul de Sus, Spiridon Gîrneaţă a lăsat căpitănia şi spre jumătatea secolului XIX îl găsim vornic – primar de Odobeşti. Mare proprietar de acareturi, păduri şi moşii, neavînd urmaşi a lăsat toată averea Primăriei Urbei Odobeşti, inclusiv moşia din Boloteşti, cumpărată de la un urmaş al fostului mitropolit Varlaam Moţoc. Pentru şcoala care tocmai se înfiripase în tîrg, Spiridon Gîrneaţă a lăsat pădurea de 108 hectare din cătunul Valea Rea, ca ”să fie întreţinută şcoala”. De atunci şi pînă astăzi, această pădure poartă numele de ”Pădurea Şcoala”, iar din 2009 a fost retrocedată de Comisia Judeţeană cu ”mari chinuri” oraşului Odobeşti pentru a servi scopului nobil pentru care fostul edil a lăsat-o prin Testament. Pentru a nu-i uita numele, în perioada interbelică autorităţile au dat numele său unei străzi şi unei pieţe din oraş. Radiate din nomenclatorul străzilor de comunişti după 1948, din 2006 administraţia locală a acordat numele său unei străzi din cartierul ”Mihai Sturza”. (Valentin MUSCĂ)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.