Educație

”Documente Putnene”

Valentin Muscă
6 dec 2011 2668 vizualizări
Sute de acte despre proprietatea devălmaşă a Moşiei Vrancei au fost salvate de judecătorul Aurel Sava şi acum sînt publicate în două volume

Editura Terra din Focşani a reeditat de curînd una din cele mai importante colecţii de documente despre localităţile fostului judeţ Putna: ”Documente Putnene”, (vol. I Vrancea, Odobeşti - Cîmpuri; vol. II Vrancea, Ireşti-Cîmpuri). Cele două volume apărute în ediţie princeps în anii 1929 la Focşani şi 1931 la Chişinău „au devenit cu trecerea anilor puncte de referinţă pentru cei care doresc să cerceteze istoria localităţilor actualului judeţ. Această muncă meticuloasă a fost posibilă graţie efortului prof. Costică Neagu, care a oferit în acest fel 425 de documente tinerilor care cercetează trecutul judeţului nostru. „Precizăm că am reprodus întocmai textele documentelor transcrise de autor în prima ediţie, fără a face o transcriere fonetică, transcriere ce ar fi îngreunat şi mai mult înţelegerea textului de către cititorul de astăzi. Singura modificare pe care ne-am permis-o a fost aducerea la zi a punctuaţiei şi ortografiei. (...) Pentru uşurarea lecturii acestei lucrări am întocmit un Glosar – documente putnene, în care am explicat peste 200 de arhaisme pe care le-a folosit autorul şi pe care le-am crezut importante în înţelegerea textului”, scrie prof. Costică Neagu în Nota asupra ediţiei. Această a doua ediţie are un Cuvînt înainte de prof. Valeriu D. Cotea, iar editorul – prof. C. Neagu - prezintă la începutul primului volum o biobibliografie a celebrului autor: „Aureliu-Tiberiu V. Sava, jurist, istoric, documentarist şi arhivist de vocaţie” (pp. XI-XXX). Pentru cei care cunosc mai puţin contextul în care acum mai bine de şapte decenii au fost publicate aceste documente, facem precizarea că lipsa documentelor pentru soluţionarea proceselor vrîncenilor l-au determinat pe judecătorul Aurel V. Sava să răsfoiască arhivele şi să transcrie documentele de care avea nevoie la Tribunal şi aşa au apărut cele două volume. Astfel, sute de documente au fost salvate graţie muncii şi tenacităţii unui judecător, care a mai găsit timp să redacteze şi un Studiu introductiv la cele două volume, în care descoperim cele mai frumoase expuneri despre proprietatea devălmaşă a Moşiei Vrancei. (Valentin MUSCĂ)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.