Educație

Hram la manastirea Brazi

Valentin Muscă
22 apr 2006 2974 vizualizări
Sfîntul Mare Mucenic Gheorghe este patronul spiritual al Mănăstirii

Mănăstirea Brazi este una din cele mai importante asezări monahale din Sudul Moldovei. De la inceputurile sale legendare, din timpul sihastrilor Teofilcat si Sava, patronul spiritual al mănăstirii a fost Sfintul Mare Mucenic Gheorghe. Patru din cele sapte biserici distruse de-a lungul a patru secole de vietuire pe Dealul Neicului au purtat numele Sfintului Gheorghe. Data exactă a infiintării obstei monahale de la Brazi se pierde in ceata istoriei. Numele de Brazi vine, conform traditiei, de la trei brazi săditi de un hatman polonez in coasta Brazilor. Din acei brazi, monahiile mai păstrează, cu sfintenie, o ramură, in paraclisul din Pesteră. Ruinele primei biserici cu hramul Sfintul Gheorghe se găsesc undeva in curtea mănăstirii. Fostul mitropolit al Moldovei, Teodosie al II-lea, ridică o biserică de lemn cu hramul Sfintul Gheorghe spre 1680. Jumătate de secol mai tirziu, staretul Dimitrie construieste o biserică de lemn, pe ruinele bisericii lui Teodosie, arsă de tătari, iar la 1835 ridică una de zid. Amindouă cu hramul Sfintul Gheorghe. Deoarece lăcasul cade la cutremurul din 1838, Dimitrie ridică o a doua biserică care va cădea la cutremurul din 1940. Prin truda monahilor, după război se ridică altă biserică, cu hramul Sfintul Gheorghe, distrusă după 1959, de localnici, ale cărei Sfinte Mese se găsesc astăzi in mijlocul mănăstirii. De asemenea, mai sint vizibile si ruinele bisericii staretului Dimitrie. "Sfintul Gheorghe a fost cel care a tinut la această mănăstire si ne-a ajutat, după 1989, să ridicăm acest asezămint, care era un morman de ruine. Multumim Prea Sfintitului Epifanie si credinciosilor care ne-au ajutat să aducem la viată aceste locuri pline de har si istorie. Cei care doresc să participe la ziua patronului spiritual al mănăstirii sint bineveniti", ne-a spus Eusebia Tască, secretara obstii monahale. întrucit 23 aprilie este prima zi de Pasti, hramul Sfintului Gheorghe se va prăznui a doua zi.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.