Educație

Nicolae Damian, ”Ţara Vrancei, studiu de geografie culturală”

Valentin Muscă
21 nov 2011 7092 vizualizări
Bibliografia de specialitate despre Vrancea arhaică s-a mai îmbogăţit cu un titlu. Este vorba despre o teză de doctorat a inimosului profesor Nicolae Damian din Pufeşti: ”Ţara Vrancei, studiu de geografie culturală” (Ed. Terra, Focşani, 2011), o excelentă şi originală incursiune în universul magico-religios al Vrancei arhaice, despre care toată lumea vorbeşte, dar pe care puţini l-au cercetat cu adevărat

De această dată ne aflăm în faţa unei lucrări, unde cercetarea din Bibliotecă se îmbină cu munca de teren, acolo, în satele unde babele mai poartă catrinţă şi fetele de măritat au în lada de zestre straie moştenite de la bunici. Abordare inedită în spaţiul cultural contemporan, dar cu precursori de talia unor Simion Mehedinţi, Al. Rădulescu şi Constantin Brătescu, teza de doctorat a tînărului cercetător aduce în faţa ochilor o comoară de informaţii despre lumea de ieri şi de azi. Concepută în şase mari capitole, ”Ţara Vrancei, studiu de geografie culturală” este o pledoarie pentru unicitatea şi frumuseţea satelor de la Carpaţii de Curbură. Demersul prof. Nicolae Damian ne arată că la doi paşi, în Munţii Vrancei avem comori pe care nu sîntem în stare să le sesizăm, iar satele de munte din judeţul nostru pot deveni o ”Elveţie” din punct de vedere turistic. Lansată la ”Zilele Simion Mehedinţi”, lucrarea profesorului a primit elogiile universitarilor prezenţi la Focşani. În acelaşi timp, cercetarea este şi o palmă dată strategilor învăţămîntului, care sînt pe cale să transforme Geografia în disciplină opţională, iar elevii noştri să cunoască mai multe despre istoria Africii decît despre istoria României. Nu este locul aici pentru prezentarea unui teze de doctorat, semnalăm doar acestă excelentă lucrare, îndemnîndu-i pe cei care mai iubesc acest judeţ să o deschidă şi să descopere că acest pămînt este binecuvîntat de Dumnezeu, care ne-a pedepsit pentru păcatele noastre, dîndu-ne conducători pe măsură... Citiţi acest studiu de geografie culturală a Vrancei şi veţi vedea că veşnicia s-a născut la sat, iar satul vrîncean nu a dispărut încă şi într-o zi acest judeţ poate renaşte din propria-i cenuşă! (Valentin MUSCĂ)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.