Educație

Sfinta Marie, protectoarea lacasurilor de cult din Vrancea

Valentin Muscă
14 aug 2011 1981 vizualizări
De la catedrala de lemn din Largaseni a boierului Conachi, pina la biserica Manastirii Varzaresti si Manastirea Valea Neagra, in aproape jumatate din localitatile Vrancei exista un lacas zidit in cinstea Sfintei Marii Mari

„Adormirea Maicii Domnului”, cunoscuta de crestini mai ales cu numele de „Sfinta Marie Mare”, este cea mai populara sarbatoare crestina din tot anul calendaristic bisericesc. Nu intimplator, zeci de lacasuri de cult au fost inchinate Maicii Domnului si au ca hram „Adormirea Maicii Domnului”. In ciuda faptului ca este o zi de comemorare a mortii celei care L-a nascut pe Iisus Hristos, „Adormirea Maicii Domnului” este din timpuri imemoriale ziua in care in satele Vrancei arhaice si ale fostului judet Putna aveau loc bilciuri unde se intilneau crestinii de pe toate vaile Vrancei. Cele mai vechi biserici de lemn si cele mai impresionante sint inchinate Maicii Domnului, ne referim aici la bisericile din Largaseni si Manastioara. Iar cind locuitorii Vrancei istorice s-au hotarit in secolul XVIII sa ridice, cu ajutorul Sfintului Vasile de la Poiana Marului, Schitul Vrancei (Valea Neagra), au ales ca hram „Adormirea Maicii Domnului”. Catre acest lacas de cult din inima Vrancei arhaice merg astazi pe poteci sapate in piatra de pasii pelerinilor, sute de credinciosi din toate localitatile fiilor Tudorei Vrincioaia. Pelerinii mai sint asteptati astazi si la Manastirea Tarnita de sub Magura Odobestilor, ca si la Manastirea Varzaresti, la fostul Schit Scinteia din comuna Jariestea, la bisericile din Poiana, Gura Vaii, Odobasca, Tufele, Pufesti, Purcelesti, Voetin, Jaristea, Adjud, Marasesti, Focsani si la Manastirea Musinoaiele de pe Valea Zabrautiului. In cartierul „Unirea” din Odobesti, „Adormirea Maicii Domnului” este o adevarata sarbatoare a locuitorilor fostei comune Patesti, lacasul fiind de peste trei secole, biserica parohiala. Cu alte cuvinte, pe 15 august in aproape jumatate din cele peste 70 de localitati vrincene unde exista un lacas de cult zidit in cinstea Maicii Domnului, crestinii acestui judet se intilnesc pentru a comemora Adormirea Maicii Domnului si a sarbatori ziua bisericii lor.  (Valentin MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.