Educație

Sfîntul Sava, patronul Arhiepiscopiei Buzaului si Vrancei

Valentin Muscă
12 apr 2011 1092 vizualizări
Tînarul Sava era de neam got si a fost înecat în apele Buzaului în 372, în timpul persecutiei regelui got Athanaric

Crestinii ortodocsi din Vrancea si Buzau praznuiesc astazi pe Sfintul Sava, patronul spiritual al Arhiepiscopiei. De origine gota, traitor intr-o epoca in care pe teritoriile de la Carpatii de Curbura, alaturi de populatia daco-romana, convietuiau gotii, aflati in migratie spre Apusul Europei, tinarul Sava primise Botezul crestin de curind si facea parte dintr-o comunitate crestina alcatuita din gotii care parasisera credintele traditionale, sub influenta lui Ulfila si a altor misionari crestini, si adoptasera crestinismul. Desi crestinismul fusese declarat de Constantin Cel Mare in 313 religie acceptata in Imperiu si, oficial, persecutiile incetasera, din cind in cind, din rindul popoarelor migratoare se ridicau conducatori care-i persecutau pe crestinii din teritoriile stapinite. Unei asemenea persecutii i-a cazut victima tinarul Sava, care a fost inecat intr-o zi de 12 aprilie 372, in apele Buzaului. Despre martiriul sau aflam din corespondenta Episcopului Betranion de Tomis cu Sfintul Vasile Cel Mare, care ne mai da amanuntul ca Sava era ucenicul preotului Sansalas, ucis si el in aceeasi zi. Aceasta arata ca pe locurile unde traim astazi, acum 17 secole exista deja o organizare bisericeasca, aici functionind o Episcopie a Gotilor "" Gotia (Vezi Ionel Ene. "Gothia si episcopii ei", Buzău, 2002). Pentru ca martiriul sau constituie o data importanta in istoria crestinismului din Arhiepiscopia Buzaului si Vrancei, din 1996 a fost ales ca sfint protector al Arhiepiscopiei, dupa ce in 1992 Sfintul Sinod la canonizat. O decizie inteleapta, care reflecta diversitatea multietnica a perioadei in care s-a format poporul roman. Un vizigot patronul Arhiepiscopiei si un bulgar patronul Bucurestilor, iata cel mai bun leac impotriva nationalismului contemporan si exemplu de iubire a aproapelui. (Valentin MUSCA)





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.