Educație

Moise Cilibi - in Memoriam

Valentin Muscă
1 feb 2011 1604 vizualizări
A fost primul autor evreu din Focsani si unul din primii scriitori evrei de limba romana

Pe 31 ianurie 1870 inchidea ochii primul scriitor evreu din Focsani, figura celebra a secolului XIX, comparat de istoricii literari cu Anton Pann. Negustor de profesie, povestitor neintrecut, umorist din nastere si plin de intelepciune, pe numele adevarat Froim Moise s-a nascut la Focsani in 1812. Pe urmele evreului ratacitor, Froim Moise isi urmeaza chemarea si pleaca in Bucuresti unde, in scurt timp, gratie glumelor si spiritului sugubat se face cunoscut ca mare povestitor si autor de aforisme. Inspirat din folclorul evreiesc si din traditiile religioase iudaice, in care ironia si gluma sint la loc de cinste, Froim Moise isi dicteaza aforismele in limba romana si publica mai bine de zece lucrari. Negustor fiind, stia sa le si promoveze, vinzindu-le la pachet, dupa metoda "doi in unu", cu produsele pravaliei sale. Intelepciunea aforismelor sale nu a lasat indiferenti contemporanii, nici generatiile urmatoare. Daca ilustrul Caragiale s-a inspirat din glumele sale, Nicolae Grigorescu i-a pictat portretul, iar George Calinescu l-a comparat cu Anton Pann, iar unii istorici ai literaturii iudaice est europene il considera ca unul din primii si cei mai importanti scriitori evrei de limba romana din secolul XIX. In 2012 se vor implini 200 de ani de la nasterea celui caruia contemporanii i-au schimbat numele din Froim Moise in Cilibi Moise. Intr-un Focsani unde strazile mai poarta inca nume comuniste, nu ar fi rau daca o strada ar primi numele sau, iar Primaria ar sustine financiar publicarea unei editii critice a operei sale, care numara 13 carticele, ce ar putea fi tiparite cu pretul a 10 mp de asfalt turnat la "marea asfaltare", care oricum se duce dupa prima iarna. (Valentin MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
, acum 739399 zile, 10 ore, 33 minute, 24 secunde
Bucuria continua. Memoria nu trebuie sa doarma.Enciclopedia s-a deschis din nou. Iata, o alta personalitate ne este readusa in atentie. Iarasi felicitari.Viorel Iancu.
, acum 739399 zile, 10 ore, 33 minute, 24 secunde
Un aforism a la Cilibi Moise de mare actualitate: #Cilibi Moise a patit o mare rusine: l-au calcat hotii si n-au gasit nimic!# Cititi-l, o sa va placa!
, acum 739399 zile, 10 ore, 33 minute, 24 secunde
Cu asa aforisme daca s-ar gasi carticelele sigur s-ar citi, prin librarii nu am vazut, o sa incerc sa caut pe Internet.
, acum 739399 zile, 10 ore, 33 minute, 24 secunde
Sigur ca aforismele lui Cilibi Moise s-ar vinde. Culmea, sunt si actuale. In Vrancea a plouat cu scriitori, multi analfabeti. Cine sa editeze cartile de aforisme ale lui Cilibi, cand este o foame citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.