Educație

Don Bosco, preot si pedagog crestin

Valentin Muscă
31 ian 2011 1085 vizualizări
Preotul Ioan Bosco a fost unul din marii pedagogi crestini din secolul XIX si model pentru slujitorii Bisericii, fie ei catolici sau ortodocsi.

Ramas orfan de tata, a fost crescut de mama sa, o femeie simpla, fara stiinta de carte, dar cu suflet mare si iubire pentru cei aflati in suferinta. Traind in zona industriala a orasului Torino in plina epoca a industrializarii, cind protectia sociala nu exista, iar copiii erau primele victime ale capitalismului primar occidental, hirotonit preot in 1841, Ioan Bosco a devenit unul din protectorii acestor copii abandonati, in slujba carora si-a pus toate cunostintele sale teologice si pedagogice. Astfel, Ioan Bosco a dezvoltat o adevarata pedagogie crestina moderna, prin care dorea sa protejeze acesti copii si sa previna abandonul. Pentru aceasta a infiintat in 1859 Societatea Sfintului Francisc de Sales, care s-a extins in toata lumea catolica, devenind una din cele mai cunoscute societati crestine, puse in slujba tinerilor. Preotul Ioan, cunoscut mai ales sub numele de Don Bosco a parasit aceasta lume in 1888, la Torino, orasul in care si-a desfasurat aproape jumatate de secol activitatea misionara si pedagogica. A fost canonizat in 1934, iar salezienii dupa 1989 au revenit in Romania, implicindu-se in actiunile caritative, de sprijinire a copiilor abandonati si de formare profesionala. Viata sa poate servi ca exemplu pentru crestinii si slujitorii Bisericii din zilele noastre, preocupati mai mult de zidurile bisericilor, care devin de la o zi la alta mai somptuoase, si mai putin de sufletele credinciosilor, in mod particular de tinara generatie, care este din ce in ce mai debusolata si are nevoie de cuvintul ziditor al unui preot, decit de zidul rece al unui lacas de cult. (Valentin MUSCA)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.