Educație

Boboteaza - taina initierii în crestinism

Valentin Muscă
6 ian 2011 1686 vizualizări
Boboteaza este sarbatoarea care asigura liantul între toate categoriile sociale dintr-o comunitate

Boboteaza este cel mai important serviciu religios de la inceput de an si momentul in care natura este binecuvintata prin sfintirea Aghiazmei Mari. Intrata in traditie ca evenimentul religios care deschide anul calendaristic, Boboteaza este serviciul divin cind are loc intilnirea intregii comunitati in spatiul sacru unde si bogatii si saracii primesc aghiazma din acelasi vas, iar diferentele sociale se estompeaza. Din acest punct de vedere, Boboteaza este serviciul religios care, de secole, asigura liantul comunitatilor. Boboteaza este de fapt ziua in care Biserica reitereaza Botezul Fiului Omului in apa Iordanului, de catre Ioan, fiul Elisabetei si al preotului Zaharia. Conform Scripturii Sfinte, in momentul in care a avut loc Botezul in apa Iordanului s-au aratat toate cele Trei Persoane ale Sfintei Treimi, Tatal, Fiul si Duhul Sfint. Daca Botezul a insemnat pentru Iisus Hristos momentul descoperirii laturii dumnezeiesti si inceperea activitatii pamintesti, pentru noi, Botezul ar trebui sa fie indumnezeirea prin acceptarea si marturisirea principiilor Evangheliei, adica a iubirii aproapelui ca pe sine insusi. Din nefericire, Botezul nostru se rezuma mai mult la forma, decit la fond, mai mult la cumetrii cu lautari si daruri cit mai mari, decit la indumnezeirea omului, iar Crezul pe care-l marturisim in momentul primii Botezului nu este decit o formalitate, de cele mai multe ori prilej pentru glume si amuzament. Daca am constientiza ca Botezul este poarta de intrare in crestinism si cel mai important moment al inceputului vietii noastre am fi cu adevarat crestini si nu cumetri, iar Botezul ar fi pentru noi Taina initierii in crestinism si nu inceputul cumetrelilor "fara numar". Etimologic, crestinismul vine de la Christos, iar noi sintem crestini pentru ca-l marturisim pe Christos, cel intrupat din Fecioara Maria, care a patimit, a fost rastignit si a inviat a treia zi dupa Scripturi. De aceea, Botezul Domnului ar trebui sa fie un memento pentru fiecare crestin, sa ne amintim ca purtam numele Fiului lui Dumnezeu si ne numim crestini, adica marturisitori ai lui Hristos. (Valentin MUSCA)


Aghiazma


Sfintirea apei sau aghiazma este una din cele mai intilnite servicii religioase, denumit ierurgie, care nu este acelasi lucru cu cele Sapte Taine (Botez, Mirungere, Spovedania, Euharistia, Casatoria, Hirotonia si Maslul). Cea mai frecventa este aghiazma mica sau sfestania, care poate fi oficiata de preot in toate zilele si pentru toate cele de trebuinta crestinului. Fata de sfestanie, Aghiazma Mare se oficiaza numai la Boboteaza. Pastrata cu grija, aceasta poate fi luata de crestin dupa Taina Impartasaniei sau la momente de cumpana de peste an.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.