Educație

Culită Usurelu, Conacul dintre vii

Valentin Muscă
30 dec 2005 1332 vizualizări
"Conacul dintre vii" este titlul celei mai recente lucrări a scriitorului Ion Culită Usurelu.

Profesor la Grupul Agricol din Odobesti si redactor sef al revistei "Salonul literar", autorul a asezat intre copertele "Conacului dintre vii" nouăsprezece povestiri inspirate din viata trepidantă a unui dascăl de urbe valahă, la cumpăna dintre milenii. După cum titlul insusi vrea să insinueze, povestirile revelă ipostaze ale vietii proprietarului "Conacului dintre vii", care nu este altul decit autorul insusi. Profesor intr-un oras, aparent, uitat de lume, personajul principal al povestirilor, naratorul trăieste aceleasi sentimente ca si profesorul din buricul Parisului. Povestirile sint ele insele, metaforic, un jurnal al unui dascăl dintr- o lume nebună, precum aceea in care trăim. "Autobuzul", "Navetistul", "Drumul mortii", "Trenul mărturisirilor" sint doar citeva din povestirile care trădează universul autorului, lumea cărtilor, a dascălilor, a profesorilor navetisti. Este o lucrare in care biografia autorului se impleteste cu viata odobesteană, iar multe din personajele cărtii sint prezente vii ale orasului de pe malul sting al Milcovului. Lucrarea este si un omagiu adus comunitătii in mijlocul căreia profesorul Culită Usurelu isi desfăsoară activitatea si crează. Figuri, mai mult sau mai putin importante, vor intra prin această carte in eternitate. "Conacul dintre vii" ne duce cu gindul la lumi demult apuse, precum cele ale conacelor lui Duiliu Zamfirescu sau Alexandru Vlahută. în alt registru si cu alti ochi, "Conacul dintre vii" este "Cenaclul dintre vii", spatiul sacru unde "pensionari si bugetari" sint intimpinati de Doamna Zenaida cu "zimbetul pe buze" si "poale-n briu", iar cuvintul ia forma poeziei si verbul se transformă in proză. La un secol si jumătate de invătămint odobestean, lucrarea scriitorului Culită Usurelu este dovada că in invătămintul din orasul vinurilor nu există numai profesori navetisti si politruci, ci si adevărati scriitori.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.