Educație

Romanul suferintei tăranului romăn, de Ionică Sava

Valentin Muscă
22 dec 2005 831 vizualizări
în timp ce la Focsani cîtiva scriitori locali se trezeau din drojdia de după "Salonul Literar Dragosloveni", scriitorul Ionică Sava din satul Cindesti îsi lansa romanul "Maxim" (Editura T, Iasi, 2005) la Biblioteca Centrală Universitară "Mihai Eminescu" din Iasi.

Fără emfază sau aere din VIP local, profesorul pensionar Ionică Sava a fost invitat in Templul culturii moldave de Editura T si Revista "Timpul". Subiectul romanului este soarta unui tăran care trece prin toate suferintele pricinuite de regimul comunist. El se alătură altor romane de acest gen din literatura romană postdecembristă si este o carte document despre anii 50-60 ai secolului trecut. Cum era de asteptat, Ionică Sava nu a mers nici cu bidoane pentru prezentatorii cărtii, nici cu catabosi pentru "lăudători". Ionică Sava nu a fost insotit de nimeni din institutiile de cultură din Vrancea. Profesorul din Candesti a fost insotit de eroul romanului său, un tăran care a reusit să treacă prin chinurile regimului comunist si să vadă si eliberarea, "apusul comunismului". Cartea a fost prezentată de scriitorul iesean Liviu Antonesei. A fost de fată, nimeni altul decit cel mai respectat istoric contemporan, savantul Alexandru Zub, directorul Institutului de Istorie din Iasi, care a găsit timp să vorbească si cu eroul romanului prezent la manifestare. Ce-si poate dori mai mult Ionică Sava decit să aibă printre participantii la lansarea romanului pe istoricul care a reusit in timpul comunismului să rămină vertical precum eroul său, Maxim. Alexandru Zub si tăranul din imaginea alăturată sint o imagine aproape suprarealistă pentru că, in viata de zi cu zi, preocupările celor doi nu converg, nici lumea lor nu este aceeasi. Si totusi ceva/cineva i-a adus intr-o seară, pentru citeva minute, fată in fată.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.