Educație

Florinel Agafitei ne invita la o lectura din marii gînditori

Valentin Muscă
11 oct 2010 760 vizualizări
Este o carte despre filosofii-pedagogi care au influentat istoria umanitatii u cartea este recomandata elevilor, dar mai ales profesorilor

Profesorul Florinel Agafitei ne ofera in acest inceput de an universitar, o incitanta lectura din marii filosofi ai umanitatii. "Educatia permanenta. Paradigma filosofica si pedagogica" (Ed. Zigotto, Galati, 2010) este ocazia pentru fiecare dintre noi de a ne apropia de marii ginditori, de data aceasta privindu-le opera in cheie pedagogica. Mai precis, cercetindu-i pe filosofi si operele lor ca modele paideice. Ineditul lucrarii consta printre altele, in faptul ca prof. Agafitei ni-i prezinta pe filosofi dintr-un punct de vedere mai putin utilizat de hermeneuti, acela de "filosofi-educatori". Privit din acest unghi, demersul prof. Agafitei este unul cu adevarat paideic, pentru ca ne da posibilitatea sa-i vedem pe filosofi mai aproape de noi, accesibili, iar opera si viata lor pot servi ca modele si unele chiar ca repere educationale. Lucrarea este impartita in patru capitole, care cuprind cronologic aproape 3.000 de ani, descrisi sintetic, astfel incit sa intelegem rostul filosofiei in educatie. De la Scolile elitiste ale Indiei, la China lui Confucius si Japonia, la Grecia lui Socrate, Platon si Aristotel. Urmeaza Evul Mediu, cu celebrul Albert Cel Mare si discipolul sau Toma d"â„¢Aquino, iar ca alternativa, Erasmus - filosoful si pedagogul. Ajungem in epoca moderna, de unde nu puteau lipsi clasicii Comenius, John Locke, Kant, Rousseau, inegalabilul Pestalozzi, Alfred Binet, Spencer si cunoscutul Emile Durkheim. Dintre contemporani, prof. Agafitei ne ofera trei nume, alese deloc intimplator: Eduard Spranger, Maria Montessori si Anton Semionovici Makarenko! Lectura acestei lucrari este mai degraba o provocare si un indemn la lectura marilor filosofi pe care-i citim/citam doar din enciclopedii si dictionare, dar pe care nu i-am citit cu adevarat niciodata. Cartea profesorului Agafitei este o mina de aur pentru cei care sint pe bancile scolii, dar poate fi citita si de pleiada de profesori simbetisti, care nu au vazut in viata lor o carte de filosfie, dar predau filosofia si pedagogia elevilor, spre nenorocul invatamintului romanesc din ultimii ani! (Valentin MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.