Educație

Povestea fostului Schit Capatanu

Valentin Muscă
2 oct 2010 2091 vizualizări
A fost înfiintat de preotul Apostol Capatanu, pe mosia familiei Capatanu u a fost închinat Episcopiei Romanului si desfiintat la secularizarea din 1863

La intrarea pe Valea Milcovului, sub Dealul Sarba, la jumatatea secolului XVIII, preotul Apostol Capatanu a transformat biserica parohiala in asezare monahala, fondind Schitul Capatanu, cu hramul Sfintul Nicolae. Povestea acestui asezamint religios este legata de istoria orasului Odobesti, mai precis de unul din dregatorii militari ai acestui oras, care a transformat numele dregatoriei in nume de familie. Mostenind din tata in fiu capitania satului Odobesti "" unde era la acea vreme si punct de frontiera - un anume Ion Capitan a devenit Ion Capatan, iar acest nume s-a transmis generatiilor viitoare. Aceasta familie avea intinse proprietati sub Dealul Sarba, pe Valea Milcovului, unde a infiintat un catun, a defrisat padurea si a plantat vii. Pentru crestinii acestui catun s-a construit o biserica la jumatatea secolului XVII, iar spre 1750 preotul Apostol Capatan, impreuna cu alti membrii ai familiei, au decis sa transforme biserica de mir in schit, dupa obiceiul vremii, asa cum facuse si Gherasim Caragea cu biserica "Sfintul Gheorghe" din Vinesesti. In 1797, satenii si ctitorii Schitului au inchinat asezamintul monahal Episcopiei Romanului. Cutremurul din 1802 a distrus lacasul de cult care a fost refacut de mai multe ori, dar pierzind structura si grandoarea initiala. Spre sfirsitul secolului XIX satul Capatanu a trecut de la Odobesti la comuna Mera, iar dupa Primul Razboi Mondial a intrat in componenta comunei Brosteni. In 1917 un obuz a cazut peste biserica, distrugind ce mai ramasese intact din structura initiala. Reconstruita in perioada interbelica, cutremurul din 1940 a distrus-o din nou, fiind refacuta anevoie. Astazi, doar ancadramentele ferestrelor din piatra cioplita mai amintesc de biserica "Sfintul Nicolae" a fostului Schit Capatanu din satul cu acelasi nume. Modernismul si-a pus amprenta peste edificiul religios, care arata "bine" "" ca toate bisericile construite si reconstruite dupa 1989 - dar nu mai are aproape nimic din eleganta constructiei medievale ridicata de puternica familie Capatanu, pe Mosia de sub Dealul Sarba. (Valentin MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.