Educație

Sfintii Varlaam si Ioan de la Risca

Valentin Muscă
30 aug 2010 1030 vizualizări
Credinciosii ortodocsi pomnesc astazi doi din ierarhii care au luminat cu viata si opera lor secolul al XVII-a romanesc.

Cei doi sfinti romani s-au nascut in sate astazi disparute, care se gasesc pe teritoriul comunei Bolotesti. Am putea spune ca astazi Vrancea este in sarbatoare pentru ca sint cinstiti doi slujitori importanti. Primul, sfintul Varlaam, a fost mitropolit al Moldovei intre 1632-1653, sub domnia a patru voievozi, contribuind prin opera sa la formarea si afirmarea limbii romane. Cel de-al doilea, Ioan de la Risca si Secu, era nepot al Mitropolitului Varlaam, a pastorit la Husi, iar intre 1674-1685 a fost episcop de Roman. Feciori de razesi, Varlaam si Ioan au fost alaturi de tinutul de unde se trageau sprijinind spiritual si material viata monahala din Tinutul Putnei. Varlaam a fost unul din ctitorii Manastirii Soveja, iar Ioan de la Risca a fost cel care impreuna cu familia Motoc din Odobesti a pus piatra de temelie la fostul Schit Sfintul Nicolae de pe Valea Milcovului, devenit Manastirea Mera. Nu intimplator, Ioan de la Risca si Varlaam se trageau tot din familia Motoc. Desi patriarhul Daniel i-a schimbat in analele Bisericii locul de nastere fostului mitropolit Varlaam, acesta ramine peste veacuri un fiu al fostului Tinut al Putnei, iar noi avem astazi ocazia sa-l pomenim in rugaciuni si sa le aratam celor tineri ca din Vrancea a putut sa iasa odinioara si ceva bun. (Valentin MUSCA)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.