Educație

Biserica de lemn de la Buluc, monument istoric

Valentin Muscă
31 iul 2010 1041 vizualizări
Este cea mai veche biserica de lemn din Magura Odobestilor u comoara bisericii o constituie pictura interioara, mai precis icoanele de lemn

Inca o biserica din Vrancea ar putea intra pe Lista Monumentelor Istorice. Dupa biserica Sihlenilor si lacasul negustorilor cazaclii din Odobesti, clasate in ultimii ani, de aceasta data, in premiera, Directia pentru Cultura Vrancea intentioneaza sa claseze biserica de lemn cu hramul "Pogorirea Duhului Sfint /Sfinta Treime" de la Manastirea Buluc. "Sint biserici de lemn in judet care nu fac parte din categoria monumentelor istorice si trebuie clasate pentru a fi salvate. In aceasta categorie se afla biserica de lemn de la Manastirea Buluc, unul din cele mai vechi lacasuri de lemn din Podgoria Odobestilor. Demersul nostru presupune elaborarea unui dosar de clasare, prezentarea acestei propuneri Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice, apoi Comisiei Nationale", ne-a spus Florin Micu. Asezamintul de la Buluc a fost fondat de Ioan-Isaia Caragea. Dupa cele mai recente cercetari, anul fondarii pare sa fie cu jumatate de secol mai tirziu, respectiv in jur de 1720-1730 si nu la 1676, cum s-a crezut pina in prezent. Asta inseamna ca mica biserica de lemn de la Buluc are o vechime de aproape trei secole. Construita pe vremea voievodului Grigorie Ghica, din birne de stejar, cu pridvor, lacasul a fost ferit de navalitorii care au trecut prin foc si sabie Odobestii, pentru simplul fapt ca se afla ascunsa in padurile de sub Magura. Desi a suferit mai multe transformari in cele trei secole, biserica este cea mai veche marturie a monahismului din "Athosul romanesc", asa cum numeste istoricul C. C. Giurescu, Magura Odobestilor. Importanta acesteia nu consta intr-o arhitectura prea elaborata, asa cum intilnim la superbele creatii din Vrancea arhaica. Valoarea lacasului o constituie zestrea picturala din interiorul lacasului, pastrat peste secole si armonia spatiului conceput ca o chilie de rugaciune pentru sihastrii care populau in Evul Mediu padurile de la Carpatii de Curbura. "Conservarea si promovarea acestor bijuterii spirituale si arhitectonice, care dau identitate si valoare comunitatii vrincene, reprezinta o prioritate pentru Directia de Cultura. Pe de o parte clasarea bisericii de lemn de la Buluc este intr-o oarecare masura o compensare simbolica facuta asezamintelor din Magura Odobestilor, dupa distrugerea bisericii de lemn de la Tarnita in 2006. Pe de alta parte, prin clasarea acestui lacas de cult introducem in circuitul religios si chiar turistic spatiul spiritual de la Carpatii de Curbura", ne-a mai spus Florin Micu. (Valentin MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.