Educație

Cavoul proiectat de Ion Mincu, uitat in Cimitirul Sudic

Valentin Muscă
22 iul 2010 4103 vizualizări
Rste unul din putinele monumente funerare din tara, proiectate de arh. Ion Mincu u a fost comandant de familia Elena si Dumitru Simionescu-Rimniceanu u desi este monument istoric, edificiul a fost folosit nu o data de boschetari si de muncitorii din cimitir

Singurul monument funerar proiectat de Ion Mincu in Focsani este abandonat in Cimitirul Sudic. Situat in vecinatatea bisericii Sfintul Gheorghe - ctitorie a Mavrocordatilor - monumentul funerar proiectat de arh. Ion Mincu este una din constructiile reprezentative pentru autor si face parte din lucrarile pe care arhitectul roman le-a dedicat marilor familii din Romania. Asa cum a proiectat familiei Dumitru si Elena Rimniceanu acest cavou in Cimitirul Sudic, arh. Ion Mincu a mai proiectat cavourile familiilor Ghica si Cantacuzino in Cimitirul Bellu din Bucuresti. Considerat unul din cei mai mari arhitecti romani si initiatorul stilului neo-romanesc in arhitectura, Ion Mincu s-a nascut in Focsani in 1852 si a inceput studiile la Colegiul Al. I. Cuza. Dupa studii universitare la Bucuresti, focsaneanul si-a desavirsit pregatirea la Paris, iar intors in tara a fost printre fondatorii scolii de arhitectura din Romania.

Cit despre opera arhitectului Mincu din Cimitirul Sudic, aceasta a fost comandata de familia Simionescu-Rimniceanu, iar despre Dumitru Simionescu-Rimniceanu se crede ca a fost prototipul personajului Tanase Scatiu din opera cu acelasi nume a scriitorului vrincean Duiliu Zamfirescu. Situatia monumentului a continuat sa se degradeze in ultimii ani, desi edificiul este monument istoric. Si mai grav decit atit, in coasta acestui monument a fost construit un nou cavou care nu a tinut cont de importanta cavoului proiectat de Ion Mincu. Nu numai ca nu a respectat distanta ceruta de lege, ci a fost construit peste gardul protector al edificului la mai putin de 50 cm de Cavoul familiei Rimniceanu, iar apa pluviala se scurge pe cladirea arhitectului Mincu. "Este regretabil ce se intimpla cu acest monument istoric. Consider ca un astfel de monument trebuie pus in valoare. Vom discuta cu preotul care are biserica in proximitatea cavoului pentru a verifica veridicitatea informatiilor aparute in presa centrala. De asemenea, vom verifica daca noua constructie ridicata linga cavoul familiei Rimniceanu a tinut seama de avizele Comisiei sau daca exista asemenea avize si chiar vom supune Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice situatia monumentului proiectat de arh. Ion Mincu", ne-a spus Florin Micu, directorul Directiei pentru Cultura Vrancea. (Valentin MUSCA)




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.