Educație

Vrancea, geografie fizică si umană

Valentin Muscă
15 nov 2005 1635 vizualizări
Lucrarea lui N. Al. Rădulescu trateaza pămîntul si oamenii Tării Vrancei

Centenarul geografului N. Al. Rădulescu (1905-1989), organizat de Asociatia "Simion Mehedinti", a făcut posibilă aparitia primei editii postbelice a uneia dintre cele mai importante lucrări despre geografia pămintului de care se leagă geneza neamului romanesc. "Vrancea, geografie fizică si umană" (Editura Terra, Focsani, 2005, editie ingrijită de prof. dr. Costică Neagu) este o carte de căpătii pentru intelegerea geografiei Vrancei, dar si a locuitorilor acestor tinuturi. Discipol al lui Simion Mehedinti, geograful N. Al. Rădulescu a redactat lucrarea, nu ca pe o simplă analiză a reliefului acestor locuri, ci ca pe o sinteză a tuturor elementelor care compun acest pămint de la curbura Carpatilor. După o descriere a reliefului Muntilor Vrancei si o studiere a structurii geologice, a climei, in partea a doua a lucrării, autorul se ocupă de populatia Vrancei. Avem asadar un veritabil demers antropologic, adevărată mostră de măiestrie academică, in care autorul analizează caracterele antropologice ale vrincenilor. Pentru vrinceanul anului 2005, concluziile cercetărilor academicianului din Budesti sint, fără indoială, o surpriză. Aflăm că 60% din copiii din Vrancea de Nord aveau părul blond si ochii albastri si cu cit se coboară spre Vidra procentul se diminuiază, iar cind ajungem la cimpie, blonzii sint minoritari. Nu trebuie să pierdem din vedere că autorul se referă la Tara Vrancei si nu la unitatea administrativă numită astăzi Vrancea. Din această lucrare aflăm lucruri interesante despre locuitorii satelor vrincene, ocupatiile si locuintele acestora, transhumanta si miscările populatiei. Desi au existat deplasări de populatii din Transilvania si Tara Romanească in Vrancea arhaică, aceste populatii au fost asimilate si analiza antropologică o demonstrează. Au existat si migratii in sens invers in secolul al XIX-lea, cind sute de familii s- au stabilit pe Valea Milcovului si Valea Rimnicului si existenta onomasticului Vrinceanu o dovedeste. Toate aceste aspecte ale vietii locuitorilor si a reliefului Vrancei fac din lucrarea lui N. Al. Rădulescu o carte inconturnabilă pent u cei care doresc să cunoască Vrancea arhaică si locuitorii acelor locuri.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.